Jaaroverzicht Ed Hunters 2007 ___ 01-01-2008 • EHT Visverslagen Index 
• Reacties (4) Reageren?

Mensen het jaar 2008 is alweer een feit en we hebben ons allemaal al weer rijkelijk gestort op de homemade krentenboilies ofwel de oilyboilies.

Tijd voor een terugblik op het VISjaar 2007 voor de Hunters. Niet origineel een terugblik, want volgens mij doet iedere visgerelateerde site wel een nabeschouwing, maar het kan mij niet boeien wat anderen doen. Ik vind het gewoon leuk om even stil te staan bij veel hoogte- en een paar dieptepunten van de Hunters. Als jullie het ook leuk vinden; dan is deze terugblik ook voor jullie.

Januari: geen spannende vismomenten.

Februari: Het begon te jeuken en we moesten eruit op zoek naar vis. Te koud om te willen karperen. Geen zin in. Dan maar aan de gang met ons recent gevonden wintervermaak; roofvissen. Echte groentjes waren we hier nog in en niet eens alle Hunters hadden ooit al eens een snoek of snoekbaars gehaakt. Hier moest verandering in komen!
Ik wist mijn eerste vangst voor 2007 te verzilveren. En wat voor één!!

Half februari wist EHR voor het eerst in zijn leven een snoek te haken.

En... zowaar met een hengel waar hij eerder die ochtend zelf de hengeltop af had gebroken!

Over gebroken hengeltoppen straks meer. EHR kwam bij ons natuurlijk niet weg zonder de snoek in de kieuwgreep gepakt te hebben.
Hoewel een beetje onwennig en met veel respect voor de “Black en Decker vreetmachine”, flikte hij het toch maar mooi bij de eerste keer om vriend Esox ter kieuw te nemen.
De Edjes pakten deze maand verders niet veel bijzonders. Wel vind de inmiddels traditionele EH vergadering plaats, waarin de EH weekendsessies voor 2007 gepland worden.

Maart: Wederom weinig reuring aan het Hunterfront.
EHT is 3 van de 4 weken op reis in Vietnam en probeert hier nog wel (tevergeefs) de EdHunter eer te verdedigen.
De enige vis die hij op deze reis mag aanschouwen, prijkt echter smakelijk op zijn bord.
EHD heeft wel een geslaagde sessie op roofvis met zijn vismaat Dennis.

April: De Huntergenen worden gekriebeld en de karperspullen worden definitief uit het vet gehaald. Een paar succesvolle poldersessies weten de karper en ons enthousiasme weer los te maken. Belangrijk dat we in deze maand wat vissen vangen, want het is eigenlijk de generale repetitie voor ons grote buitenlandse avontuur: de mega KLATS Frankrijksessie!


Enkele mooie vissen worden gejoekeld in deze maand en we komen zelfs een paar oude bekenden tegen van vorig jaar. De hoop en verwachting voor Frankrijk neemt ongekende vormen aan.

Mei: Het is zover!!! Het gaat gebeuren! Drie Hunters gaan naar het grote paradijs voor karpervissers. We gaan kneiteren als een KarperGod in Frankrijk! Althans... dat waren de ideeën toen we van huis vertrokken richting Lac Fays.

Echter, daar aangekomen, slaat een half uur na het opzetten van de tenten het weer om. Een lagedrukgebied met veel regen houdt ons vijf dagen in zijn grip. De karpers blijken voor de Hunters spoorloos en zelfs de andere vissers aan dit water oogsten magere vangsten. De weergoden zijn de Hunters slecht gezind dit jaar en een nieuw gezegde wordt geboren voor wanneer er slecht weer voorspeld wordt: ‘Hmmm, er is zeker weer een EdHuntersessie op komst.’

Donkere tijden breken aan voor de Hunters.

Ternauwernood weet EHD de Huntereer te redden door twee keer een snoek te haken... op een boilie die binnen gedraaid wordt!

Op de laatste nacht in Frankrijk krijgt EHD een kneiter van een run, maar door het te laat binnendraaien van de overige hengels verspelen we ook deze (veelbelovende) vis. Drama compleet. Onze vertrouwde EH tent wordt na een aantal jaren trouwe dienst aan het einde van de Frankrijk sessie ceremonieel verbrand.

Terug in Nederland laten we ons niet al te lang uit het veld slaan door de desillusie die Frankrijk ons heeft nagelaten en we gaan ‘gewoon’ even een bigje klatsen op vertrouwd Hollands water. We komen tot de ontdekking dat de niegus er echt inzit als we bij deze sessie weer vreselijk weer hebben. Geen karpers vangen en EHD wederom de eer weet te redden door een snoek te haken.

Ondanks dit Franse mega dieptepunt besluiten we nog voor het einde van de maand dat we dit niet over onze kant laten gaan en we gaan volgend jaar terug naar hetzelfde water om schofterig revanche te nemen!

Juni: Vriend van de Hunters Peuteraar weet EHT weer eens aan een snoekje te helpen en het voelt goed om weer eens vis in de kladden te hebben. Zo goed dat op een penhengeltje in de sloot de karperban ook weer opgeheven wordt. Ik wist niet dat ik zo blij kon zijn, met zo’n kleine karper.
EHD zoekt het ruime sop met vismaat Dennis weer eens op en vangt weer een paar lekkere snoeken.


Tijdens de maandelijkse EH sessie weet EHR de nacht onrustig te laten verlopen door een zeer effectieve hengel te hebben. De nieuwe 3 seconde tent wordt ingewijd en EHD wordt deze sessie de brasemkoning.
EHT wordt de hengelkoning, want in een driftbui drukt ie de twee hengels van EHR net iets te enthousiast in de auto, waardoor beide toppen afbreken. Schade tussen broers en de hengels worden gelukkig beiden snel hersteld.

Juli
: Het vangen van dikke karpers is dit jaar toch nog veel achter gebleven.
We hebben vooral veel pech gehad met het weer en de EH sessies waren ook niet verschoond gebleven van nacht en ontij. Inmiddels heeft het roofvisvirus bij de EdHunters genadeloos toegeslagen en wordt de collectie roofvisspullen langzaam maar zeker uitgebreid. EHD heeft een eerste reelhengel gekocht en deze moet natuurlijk even ontmaagd worden. Dit doen we in het Gooi en met succes!EHD vangt de eerste snoek op zijn hagelnieuwe reel; een mooie Gooische vrouw.

De karpersessies beginnen gelukkig ook weer vruchten af te leveren en we vangen een aantal mooie exemplaren.
Vertrouwde stekken als de rietkraag (die lange tijd geen vis op heeft geleverd) brengen weer mooie vissen en mede door een aantal tips van Peuteraar vinden we zelfs op voor ons bekend water een aantal nieuwe hotspots.

Juli is ook de maand dat EHG (hé, die hadden we nog niet eerder gehoord in dit verslag...) terug komt van een avontuur uit Indonesië en zich weer meldt voor de EH sessie.

Hij vangt ook meteen even een klappertje van een vis.

EHE die de afgelopen EH sessies op nogal onvoorspelbare momenten aanwezig was, klatst ook een visje.

En... een gedenkwaardig moment, want de EH sessie van juli was de eerste (en enige) sessie dat alle EdHunters (even) vertegenwoordigd waren. Oh enne... ten overvloede: de EH sessie was een waar regenfestijn. Zeker weer een EdHunter sessie op komst.

De ochtend werd afgesloten door een kort bezoek van Borat die even voor ons te water ging om een vast gezwommen karper uit het riet te verjagen.
Deze maand is ook de maand dat EHG (nog steeds kersvers terug uit Indonesië) zijn eerste hengel met kunstaas uitwerpt. Ook dit, geheel in EH stijl 2007, op een zwaar regenachtige avond waarin de Hunters op zoek gaan naar wat vis met tanden. De eerste keer op roofvis zagen de overige Hunters bij EHG een lichte twinkeling in zijn ogen. Dit vond hij wel leuk...

Augustus: Hoogzomer en voornamelijk KUTweer. Zeker weer een EdHuntersessie op komst. Op uitnodiging van Peuteraar gaat EHT mee naar een stek waar geheid karper gejoekeld moet worden. Zwaar bewezen.

Echter, ik sla daar een paar missers waar zelfs een profvoetballer die penalty’s moet schieten van in een apeflauwte valt. Dus, wordt deze stek al snel omgedoopt tot de Seedorff stek. Gelukkig weten we toch nog een paar leuke visjes te verschalken op deze stek.

Een dagje trollen wordt voor de Hunters EHD en EHT een dagje op onbekend water waar we veel reuring hebben en een prachtig zonnig dag (uitzondering).

Maar naast wat aanbeten geen vis weten te verzilveren. We kunnen nog wel steeds smakelijk lachen om de ‘zonnebrandolie’ die EHD rijkelijk smeerde tegen de overtollige UV straling. Zonnebrandolie die ‘meerdere uren beschermde tegen muggen en andere insecten’, wel te verstaan.

Ook een sessie met guEsdHunter Mac wordt een leuk joekelfeestje.
Mac heeft voor het eerst in lange tijd ook weer karperschubben in zijn handen en is hier erg tevreden mee.
Tja, en toen die sessie waar we een paar PR’s verbrijzelden.
Die van kleinste karper ooit gevangen, bedoelen we hiermee.
Op maïs en zelfs boilie vingen we iets wat net op karper leek, maar dan kleiner.
We zijn vergeten de vissen te wegen, maar weten nog wel dat het hard werken was om die kleine jongens te pas en te onpas weer uit het water te klatsen.
En dan zijn er ook van die momenten dat je eigenlijk pas achteraf beseft hoe speciaal die zijn geweest.
Wat begon als een argeloos avondje roofvissen, eindigde in een PR spektakel voor EHD.
Vastbesloten een paar snoeken te haken rezen we af naar een vertrouwde stek.

De hele avond bracht ons niets behalve (wederom) een hoop regen. Tot EHD beet kreeg en we dachten dat hij een forse snoek had gehaakt. Bij het landen bleek het echter geen snoek maar een snoekbaars te zijn. De eerste snoekbaars in de EH geschiedenis en wat voor één! EHD zette met deze prachtvis meteen het snoekbaars record op scherp met 83 centimeter! Wat een knaller!

Ondanks dat de overige Hunters EHD meteen wilden volgen in dit voorbeeld, kwam alleen EHE vlakbij door in dezelfde maand ook een loei van een snoekbaars te pakken.
De overige Hunters moesten het stellen met wat baarzen van enig formaat.

Een spontaan ingelaste KKW sessie bracht geen vis op de kant. Maar dat kun je ook eigenlijk niet verwachten als je onvoorbereid naar dit moeilijke water toegaat.

September: Veel vruchteloze sessie door alle EdHunters kenmerken de maand waar voor het eerst de ‘R’ weer in voorkomt. De ‘R’ van geen Ruk vangen, lijkt het wel.

Eind september weet EHD nog een snoekje te haken in de polder. Iets wat de burger wel moed geeft want hij moet natuurlijk wel (samen met EHG dit jaar) de eer van de EdHunters verdedigen op de nationale Peut-Pomp roofvisdag die in oktober gepland staat.

EHR, EHG en EHT besluiten deze maand om ook ‘om’ te gaan en schaffen allemaal een reelhengel voor het roofvissen aan.

Uiteraard moet EHG wegwijs gemaakt worden in het hanteren van deze nieuwe soort hengel en op een verloren avond reist hij af naar Almere om met EHT zijn hengel in te wijden en vertrouwd te raken met de geheimen van deze nieuwe manier van vissen.

Dat EHG boter op zijn neus heeft is niet onbekend en ook deze keer liet hij zijn imago geen deuk oplopen, door met de eerste keer zijn hengel te gebruiken meteen een snoekje te verschalken. Dit snoekje was meteen de eerste snoek ooit voor EHG. Ook voor hem was de eerste keer een snoek in de handen meteen reden om hem te laten wennen aan de kieuwgreep.

Dan, op de laatste dag van september, een opmerkelijke dag. Ter gelegenheid van de verjaardag van EHE zou er een dagje Schwegler georganiseerd worden. Op het laatste moment ging EHE zelf niet mee en dreigde het geplande dagje in het water te belanden.

GuEsdHunter Mac zorgde ervoor dat de twee bootjes alsnog gevuld werden en we maakten er alsnog een mooie dag van.

Weinig vangsten maar wel gezellig!

EHG liet trouwens weer zien dat hij de boter nog steeds op zijn neus had. Later op de middag had hij een rijnaak gehaakt en geen lijn meer op zijn spoel zitten. Alles draait om evenwicht zeggen we dan maar.


Oktober: De maand waarin de EdHunters hun veelzijdigheid laten zien.
EHD en EHG pakken op een dagje ‘snoeken’ beide een bak van een vis, terwijl EHT in een najaarskoudefront met een nieuwe techniek een oktober karper weet te haken.

EHR kletst ook nog even een snoek uit het water en laat zien dat hij de kieuwgreep nu volledig beheerst. 

 

 

 

 

In de voornoemde sessie van EHD en EHG versplintert er voor beide een PR. De heren krijgen het namelijk voor elkaar om 84cm (EHG) respectievelijk 94 cm (EHD) op de kant te krijgen.

November: Bij EHT is inmiddels de visvloek tot ongekende hoogte gestegen want hij heeft al meerdere maanden geen fatsoenlijke vis op de kant gekregen. Hoogste tijd dus om hiermee naar de dokter te gaan. De visdokter, dokter Peuteraar genaamd.

Tijdens een snoeksessie met Peuteraar gooit EHT de visban van zich af en heeft tijdens een hele gezellige middag het plezier om drie van de in totaal 8 snoeken op zijn naam te mogen schrijven.

Ook guEsdHunter Mac mag zich deze maand verblijden door een snoek in de kieuwgreep te mogen pakken tijdens een sessie waarin hij wel snoek op de kant weet te krijgen en EHT niet.

Dan komt die dag waar velen van dromen. Zo’n dag dat je een goed gevoel hebt wanneer je gaat vissen, maar nog niet weet wat je te wachten staat. Dit overkwam EHD toen hij met vismaat Dennis op 21 november besloot om een dagje te gaan trollen.

De mannen hadden ook wat doodaas hengels mee en voor EHD goed en wel begreep wat er aan de hand was, had hij zijn PR snoek verbrijzeld!

De vorige 94 centimeter Esox die hij nog geen maand geleden had gehaakt werden met 14 centimeter versplinterd toen hij trots een snoekdame van 108 centimeter omhoog hield. Wat een PR!

Uiteraard nog even de visbeurs in Utrecht meegepakt waar we een gezellige en lucratieve dag hebben gehad in het gezelschap van guEsdHunter Mac, Peuteraar en Dr. Dré.

December
: Weer een rare maand voor de EdHunters. Op de eerste van deze maand besloten EHR en EHT namelijk ‘even een uurtje’ te gaan snoeken op een grachtje midden in het centrum.

Hoewel we niet veel verwachtten, bleek de vis ons gunstig gezind. Nadat EHT al twee keer zijn kunstaas van de bodem had moeten bevrijden met zijn landingsnet, had hij de derde keer dat hij ‘vast’ kwam te zitten toch duidelijk beet. En wat voor één!


Tijdens het scheppen langs de hoge wallenkant kon EHR al zien dat het hier een formaatsnoek betrof. De snoek draaide zich hopeloos vast in het net, waardoor we de hele boel aan flarden moesten snijden.

Geloof me, dit doe je graag als je een snoek van 103 centimeter terug mag zetten in het water! Wat een knaller en wat een record!

Hierna werd het toch weer wat stiller aan het EH vangstenfront.
We hebben nog een vruchteloze Schweglerdag gehad en toen het einde van het jaar naderde is EHT (eindelijk) eens een keer de Polder ingetrokken met Dennis de Knollenrammer.

Ook een man die echt wel verstand heeft van vissen. Hij liet zien dat je ondanks ongunstige omstandigheden altijd wel een snoekje kan verleiden om in je aasje te happen. Dit is echter wel alleen maar weggelegd voor de mannen die al jaren deze vissen achter de schubben zitten; en zo iemand is die Dennis dan weer.

Kijk maar eens tussen de gastfoto’s als je wilt zien wat de man zo doorgaans vangt.

Al met al, als je het zo achter elkaar zet, wel weer een leuk visjaar om op terug te kijken. Verschillende PR’s zijn gebroken. Wel met name op het roofvisfront.
Volgend jaar mogen wederom de roofvissen, maar ook de karpers ons weer meehelpen om prachtige momenten te beleven en wellicht weer PR’s op scherp te zetten.

GuEsdHunter Mac (Peet), Peuteraar, Dennis1 en Dennis 2: Bedankt voor jullie gezelligheid en gouden tips van afgelopen jaar!

Op naar een 2008 waar we weer met frisse moed de hengels oppakken en weer een nieuw jaar van EH visgeschiedenis mogen gaan schrijven!

-EHT