EHT en EHR gaan een ‘uurtje’ snoeken ___ 01-12-2007 • EHT Visverslagen Index 
• Alle sessie-foto's (1) • Reacties (13) Reageren?
Vrijdag. Ik heb afgesproken met de ‘Misses’ dat zij een weekend niet werkt en ik een weekend niet vis. Dan hebben we lekker weer eens de tijd voor elkaar. We gaan er dit weekend even lekker uit. De ‘Misses’ heeft toch nog een snelle foto opdracht aangepakt en dat betekent dat ik toch nog effe snel mag vissen. Ik hou van evenwicht.

De foto shoot is zaterdag begin middag en ik wil dan dus even lekker uitrazen met kunstaas. EHR kan in tweede instantie toch mee. We spreken af voor de spreekwoordelijke laatste halte in de Polder.
Gebrouilleerd verschijnt mijn broer ten tonele. Hoogste tijd dus om de agressie af te reageren door eens flink met plastic te smijten!

We gooien driftig op de stek waar EHR al een kleine twee weken zijn zinnen op had gezet: een vers gebaggerde gracht in het centrum.
Op een paar korte tikjes na (waarschijnlijk kleine baarsjes) gebeurt er erg weinig.
Dan opeens…. Een ros op mijn hengel als ik mijn kunstaas vlak langs de wallenkant sleep. Vis of vast? Vast! Als een huis…
Terwijl EHR mijn hengel bewaakt in het zonovergoten centrum, loop ik naar de auto terug om mijn roofvisnet te pakken. Deze hadden we in de auto laten liggen omdat we dachten dat we hem toch niet nodig hadden. Nu komt ie misschien van pas omdat ik met de steel mijn schreeuwende duivel kan redden.
Na wat porren in het troebele water en met de steel van het net wat grachtbodem te verschuiven, weet ik een verroeste winkelwagen te kantelen en mijn kunstaas van een wisse dood te redden.
Vrolijk verder dus.

Liever het net genekt, dan de vis, zeggen de Ed Hunters Tien minuten later weer een beuk op mijn hengel. EHR kijkt toevallig net mijn kant op en roept: “Zit je weer vast?” Opgewonden roep ik: “Nee, nee. Dit is beet!”
Als in een film komt dramatisch na deze woorden een grote, groengele bek boven water; gevolgd door een klap op de waterspiegel en mijn dyneema die onverbiddelijk door de slip van mijn reel getrokken wordt. Dit is serieuze shit!

EHR is binnen enkele seconden bij me en na kort overleg besluiten we om het roofvisnet van mijn rug te plukken en de grote snoek te scheppen. We zijn blij dat we het net nu toch bij ons hebben met deze hoge wallenkant.

EHR schept de snoek in 1 keer met een meesterlijke souplesse; waar we echter allebei geen rekening mee hebben gehouden bij dit ‘gemakkelijke’ schepnet is dat het net zelf niet onderaan de splitsing van het frame geborgd is. Gevolg: door het gewicht van de vis schoof het net naar beneden en de snoek hing als een tros bananen in een Chiquita netje. Drie keer spartelen was genoeg om de dreggen van de Devil muurvast te ankeren in het net en de snoek geen millimeter ruimte meer te geven. Extra bijkomstigheden waren de stenen wal (geen gelegenheid om de vis fatsoenlijk neer te leggen) en het toestromende publiek (nog meer stress, lekker).
Ondertussen zat de prachtige vis onbeweeglijk opgesloten in een gehaakte dwangbuis.

We overlegden kort en besloten de scherpste kant van de Leatherman aan het werk te zetten; een nieuw net is zo gekocht, een prachtige snoek niet.
De Leatherman sneed het net vrij eenvoudig aan flarden en terwijl ik de snoek in de kieuwgreep nam en de laatste resten schepnet verwijderde, draaide EHR zijn Leatherman om en onthaakte de snoek.
“Hoe lang denk je dat ie is?”, vroeg ik terwijl EHR de laatste dreg uit de bek verwijderde. “1 meter 3.”, antwoordde EHR doelgericht.
‘Tuurlijk. Kenners halen EHR in huis’, dacht ik bij mezelf. Het looiige gewicht van de vis hing nog steeds aan mijn rechterhand, met slechts wat steun bij de staart van mijn linkerhand.
De vis was al enige tijd uit het water en de malaise met het net hielp ook niet mee aan een blakende gezondheid van de vis. Dus we besloten hem snel te fotograferen en weer terug te zetten.

Ik kan jullie vertellen dat ik afgrijselijk blij was met deze rammer van een vis… en dat EHR beter timmerman had kunnen worden, want zijn oog voor maten is niet te evenaren.
Toen ik op mijn buik de vis weer het ruime sop liet kiezen, mocht ik 1,03 meter snoek laten wegzwemmen!
Een magische grens was doorbroken; de magische metergrens!
Wat een knaller en wat een vis. Alsof dit nog niet verslavend genoeg is, mensen. Wacht maar tot je de eerste metersnoek in je handen hebt gehad.
Roofvisnet compleet gemold, onderlijn verknald, maar wel een beuker van een snoek in de handen gehad. Wat is dan een schepnetje en een stukje staaldraad?
Inmiddels kreeg ik een SMS binnen van Dennis; hij zat te karperen en had alweer een 17ponder te pakken. Ik was dubbelblij dat ik hem terug kon sms’en dat ik een metersnoek had gehaakt.

Twintig minuten later werd ik aangesproken door een man die ons tegemoet kwam lopen.
“Heeft totaal geen zin wat jullie hier doen. Er is van de week gebaggerd. Ze gingen als kannibalen te keer. Je kan net zo goed meteen weggaan.” Ik keek de man gortdroog aan. “Oh? Ik had de boten inderdaad wel zien liggen. Maar wij dachten dat het misschien juist zou opleveren als ze net gebaggerd hadden.” De man trok zijn neus op en snoefde: “Hah… er zit hier helemaal niks meer, man. Ik ga hier voorlopig niet meer vissen. Zinloos.” Hij mopperde nog wat onverstaanbaars en liep hoofdschuddend verder.
Lachend bedankte ik hem voor de tip, terwijl EHR en ik samen naar de auto liepen om een bakkie koffie te pakken.

EHT in de wolken met PR
EHT met zijn persoonlijk record, 103cm snoek!

We babbelden nog wat over ons werk boven een pittig bakkie en keerden hierna huiswaarts. Voor mij op naar een weekend gezelligheid met de ‘Misses’. Een weekend dat in ieder geval een knaller van een begin kende.
Ondanks de wind was het een stralend zonnige dag. Met maar 1 wolk; die ene waar ik de rest van de dag op heb gezeten!

Binnenkort effe een nieuw roofvisnet kopen. Toch wel handig die dingen als je grote bakken gaat vangen.

Feit1: kieuwgreep is bij grote snoeken makkelijker dan bij kleine. Is me al meermalen verteld, maar ik kan nu ook uit eigen ervaring spreken. Hehe…
Feit2: Voor de scherpzinnigen onder jullie, er is inderdaad met de foto’s gephotoshopped. Dit is echter alleen geweest om de achtergrond te maskeren. De vis en/of de visser zijn niet bezeerd of beschadigd tijdens het photoshop-proces.

-EHT