Eerste EH-Kanaal Sessie ___ 26-08-2004 EHT Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (3) Videomateriaal (1) Reageren?

Hier een verslagje van de eerste kanaalervaring van de Ed Hunters. En nee…. om bij de perverse lezers van dit stukje visserslatijn alle twijfel weg te halen, we hebben het hier niet over sommige sessies die zich LANGS de waterkant afspelen, waar menig karperaar zich ontzettend aan irriteert. Nee, we hebben het hier over een eerste echte viservaring op watersnelwegen die ons land rijk zijn.

Het was zeker niet het idee om deze avond de hengels uit te werpen in zwaarder bevaren water, maar wanneer na twee dagen plichtsgetrouw voeren door EHM op de stek die we voor ogen hadden, alle groots opgezette plannen in het water dreigen te vallen omdat op de avond zelf de stek bezet is, dan kun je beter voor iets vernieuwends kiezen. Uiteraard zou EHM geen EHM heten als hij geen alternatieve stekken had. Dus de autokaravaan (volgeladen met Huntergear en Hunterbeer) vertrok onder de bezielende leiding van EHM naar een nog niet eerder door de EdHunters bezochte stek aan een kanaal. Dit kanaal staat in verbinding met nog een veel groter kanaal, dus onze piepers konden ons vele verrassingen bieden.

Enige twijfel die we allen hadden was het feit dat we eigenlijk niets over dit water wisten en ook absoluut geen ervaring hadden in het vissen op een open kanaal.

Toch een mooie stek uitgezocht en hengels opgezet. Tenten volgden snel hierna.

EHD had links op de stek gekozen voor een hengel tegen een prachtige rietkraag onder het eigen kantje en zijn tweede hengel zou geluk moeten brengen in het Wijd aan de overzijde.

EHM had het beste gevoel bij een mysterieus lelieveld aan de rechterzijde van de stek en tevens een tweede hengel die ons ging vertellen wat de diepte van de vaart voor bevolking verborg. Ikzelf (EHT) nam genoegen met een plek tussen de twee veteranen in en besloot om het aas aan de eerste hengel een meter of vijftien uit de kant neer te leggen en een goede aaspresentatie met bijvoerzakje moest een meter of 25 uit de kant alle vissen in verleiding brengen.

de karpergoden waren EHD niet goed gezind want ondanks een grote dosis karakter en inzet van zijn kant werd de vis niet geland

Het prachtige weer zorgde ervoor dat we relaxed aan de kant als de drie musketiers zaten te genieten van een goed biertje en ondertussen oude herinneringen ophaalden totdat......om half twaalf de pieper van EHD ons veelbelovend onderbrak in de gesprekken. Toen EHD zijn hengels uit de steunen lichtte, begreep hij vrijwel onmiddellijk dat hij een vis aan de haak had, die veel bekender met dit water was dan hijzelf. De vis zocht de bescherming van de mooie rietkraag op en al snel was die ‘mooie' rietkraag, een grotere tegenstander dan de forse vis die zich op de boilie van EHD had gestort. De vis had zich in een mum van tijd muurvast gezwommen in het riet en er zat voor EHD niets anders op dan de vertrouwde EHD kleding uit te gooien en vanuit het water de vis tussen het riet vandaan te jagen. Het mocht echter niet meer baten. De vis had zich nog niet los gezwommen of hij maakte zich ook los van de hengel en zocht het veilige diepe water snel op. Een domper voor EHD.

Nog geen half uur later schreeuwde rechts op de stek de pieper van EHM. De stek waar EHM zijn hengels had uitgelegd bood minder bescherming voor de vis en redelijk vlot landde EHM zijn eerste kanaalkarper.

Een uur later besloten we de slaapzakken op te zoeken, met in ons achterhoofd het prettige idee dat we 's nachts nog wel eens gewekt zouden kunnen worden door een nachtelijke onderwaterschranser. Rond 7 uur 's morgens zorgde één van de piepers van ondergetekende voor roering. Na een kort gevecht wist EHT zijn eerste rijenkarper ooit op het land te leggen.

De vis was aan de staart beschadigd, waarschijnlijk ooit eens belaagd door een snoek, maar verder een prachtig exemplaar. Uiteraard moest de eerste rijenkarper voordat hij weer voorzichtig terug gezet werd in het kanaal, gedoopt worden. Vanaf nu zwemt er ergens in Nederland een rijenkarper rond met de naam Gwendolyn.

Rond de klok van 10 uur 's morgens begonnen met opruimen en nog even nagenieten van de eerste viservaring op één van de vele kanalen die Nederland rijk is.

Bij het inhalen wel opvallend dat van twee hengels de complete onderlijn verdwenen was. Mosselbanken, scherpe stenen of migrerende krabben? Wie zal het zeggen?

Eén ding hebben wij die avond wel geleerd: vissen op de kanalen vereist een andere aanpak dan die wij tot nog toe gewend zijn, maar het is een ervaring die zeker naar meer smaakt.

Good hunting!

-EHT

eerste kanaalkarper voor EHM

Gwendolyn, de eerste kanaalkarper én eerste rijenkarper voor EHT