Ode aan de ready made
(Martin SB, je vangt er gewoon mee...)
___ 08-11-2006 • EHT
Visverslagen Index 
• Reacties (7) Reageren?

Na 3 jaar frequent karperen komt er dat moment dat je de titel sportvisser verdient hebt.
Niet omdat je daar zelf zo over denkt, maar meer omdat omstanders dingen beginnen te roepen als: “Zeg, jij bent toch ook een sportvisser?” Dit vaak in gesprekken waarin een jaar of drie geleden nog werd gezegd: “Jij gooit toch af en toe ook een hengeltje uit?” of: “Vis jij? (gniffel, gniffel..), Nee, dat had ik niet echt achter jou gezocht.”

Een rare gewaarwording om tot sportvisser gebombardeerd te worden, omdat ik zelf nog steeds het idee heb dat ik zo groen als gras ben in de vele geheimen die de sportvisserij zo moeizaam prijs geeft. En als ik de sites van de echte fanatieke karperjagers bekijk, wordt dit idee alleen maar erger (buiten groen als gras, kan ik soms ook groen van jaloezie worden, als ik zie wat onze medevissers vangen).

Nu ben ik een mooiweervisser met een drukke baan. Zo eentje waarvan er dertien in een dozijn passen. Daarom wil ik mijn schaarse vrije tijd zoveel mogelijk besteden aan het daadwerkelijk aan de waterkant zitten en visuren maken. En natuurlijk wil ik, als ik dan eenmaal aan die waterkant zit, dat de kans dat ik ook daadwerkelijk een karper kan joekelen zo groot mogelijk is.

Iedere sportvisser heeft die specifieke dingen waarbij hij zweert; dat is een kwestie van geloof... geloof ik.
De één is er stellig van overtuigd dat de rig de sleutel tot succes is, terwijl de ander slechts moeizaam zijn geheimen prijsgeeft over die specifieke soort lijn waarmee hij vist. Ik zweer bij het juiste aas; datgene wat de karper moet verleiden om de stofzuiger aan te zetten en het haakje naar binnen te zuigen.

Vanaf het prille begin heb ik (door bovengenoemd tijdgebrek) eigenlijk alleen maar met ready mades gevist.
Na een paar keer vissen en experimenteren met verschillende merken (tot en met de goedkoopst merken aan toe, waarbij de vissen vanaf de aasplek met hun neus dichtgeknepen de overkant opsprongen), was mij al snel duidelijk dat er slechts 1 merk was dat met kop en schouders boven de andere merken uitstak; de boilie van Martin SB!
Deze boilie ving (let op: daar komt het woord....) significant meer dan andere ready mades.

We hebben een keer de proef op de som genomen en met dezelfde smaak boilie (tutti frutti) 2 voerstekken gemaakt. De ene stek werd volgeschoten met Martin SB, de tweede stek met een ander merk. De stek van Martin bracht ons drie dikke karpers, terwijl de tweede stek zweeg in alle talen. Prijsverschil per 2,5 kilo: Martin SB was anderhalve euro duurder.

En als ik dan eenmaal aan het vissen ben, wil ik voor die anderhalve euro, die 3 karpers liever niet laten schieten; ik niet.
Saillant detail is dat de smaak boilie voor de karpers niet eens veel uitmaakte; zolang er maar met Martin SB werd gevist.
De wereld was mooi want ik kon mijn vertrouwde boilies bij iedere zichzelf respecterende hengelsportzaak kopen.
Natuurlijk ben ik ook wel eens aan de gang geweest met het zelf draaien van boilies. Ik kwam erachter dat mijn zelfgedraaide boilies niet echt veel beter vingen dan de ready mades van Martin SB en ik moest er nota bene ook nog eens een hoop vrije tijd in stoppen; tijd die ik liever aan de waterkant besteedde met het vangen van vissen. Mijn keuze was dus snel gemaakt.
Ik wilde weten wat het succes van deze boilies was en kwam (heel toevallig) in aanraking met 1 van de mannen die mijn vertrouwde Martin SB karperaas ook echt maakte.
Toen ik hem vroeg naar het geheim van de smid; lachte hij een beetje en begon met passie te vertellen over dat zij continu aan verbetering van recepten werkten zonder dat ze de oude succesfactoren van een goede boilie uit het oog verloren.
Omdat ze alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruikten, ving deze boilie ook beter dan de legio aan andere boilies die met chemische rommel werden verrijkt.

Kortom: het geheim werd (uiteraard) niet prijs gegeven, maar ik had er inmiddels wel vertrouwen in dat deze boilie buiten succesvol ook nog eens geen slechte uitwerking zou hebben op mijn geliefde vissen.

Toen sloeg het noodlot toe!

Ruim een half jaar geleden, stapte ik nietsvermoedend mijn vaste hengelwinkel binnen en liep op automatische piloot naar het schap waar de zakken met het wapen van Amsterdam op me lagen te wachten. Echter, niets was minder waar! In plaats van de bekende zakken met ‘ mijn’ boilies, prijkten er zakken van een ander merk op de planken.
De zakken hetzelfde formaat, de smaakaanduiding in dezelfde hoek, ja, zelfs de opdruk van het merk was bijna vertrouwd, maar met dat verschil dat bijna alle boilies dezelfde poepbruine kleur hadden. (‘bananaflavour’ in koffiebruine uitvoering?)
Ongelovig wendde ik mij tot iemand van de winkel en vroeg: “Waar liggen de Martin SB’ s?”
“ Die hebben we niet meer. Kunnen we niet meer krijgen.”, kreeg ik als droog antwoord.
Half in paniek belde ik EHD vanuit de winkel met deze mededeling en ook hij reageerde geschokt. Wat nu? Dan maar twee zakjes van de o zo op Martin SB lijkende verpakking meenemen. Uit noodzaak. De smaak Green Zing (want “die deed ’t top”, volgens de verkoper) en ons vertrouwde smaakje Squid.
Ik was nog even naar een tweede zaak in de buurt gereden met de hoop dat die nog wel wat Martins hadden. En, hier lag inderdaad nog een kilo Martin SB Squid!!! Zonder prijsje.
Toen de eigenaar van deze recentelijk verhuisde hengelsportwinkel mij vertelde dat hij afstand wilde doen van deze kilo boilies voor ‘ slechts 18 euro’, heb ik dit collectors item weer voorzichtig terug op zijn plekje gelegd en stuurde mijn auto naar mijn derde en laatste hengeladres. Maar ook hier kreeg ik hetzelfde bericht, als in de eerste winkel (“Opperdepop, en komt voorlopig niet terug!”).
Bij het openen van de zakken roken EHD en ik het al; of liever gezegd juist niet. Een handje Green Zing en een handje Squid roken hetzelfde en zagen er hetzelfde uit. Beide rioolbruine kogeltjes met een flauw vissig chemisch luchtje.

Veel fiducie hadden we niet in de nieuwe boilies en de tegenvallende vangsten (ook op gegarandeerde kneiterstekken) hielpen niet mee aan het opbouwen van vertrouwen in de nieuwe boilie. Het vertrouwen was weg en ook de karper bleef weg!

Dan ga je uit pure noodzaak maar uren maken en zelf boilies draaien. Hiermee werden de vangsten weliswaar wat beter dan met de mislukte Martin SB kloonboilie, maar nu kon ik minder visuren maken. Wat een klote-concessie moest ik hier doen, zeg!
Je kunt begrijpen dat ik na een tegenvallend seizoen in aantallen, toch de stoute schoenen heb aangetrokken en een mail heb gedicht aan de producent van mijn geliefde boilies, met hierin het verzoek waar ik in de buurt alsnog het geheim voor mijn vangstsucces (en de beschermer van mijn productieve visuren) kon aanschaffen.
Met één antwoord van Martin SB en een doorverwijzing naar de distributeur zijn webadres was ik uit de brand geholpen en nu heb ik gelukkig weer een adres waar ik mijn Classic Martin SB boilies kan krijgen.
De EdHunters kunnen hun hart weer ophalen.
Lekker! Want we gaan weer regelmatig karper vangen met bewezen ready mades!
Heerlijk om een zak tutti frutti te openen en die fruitige lucht te kunnen snuiven, of een zak Monster Crab en weg te kunnen dromen bij een geur van zilt zeebanket.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor al die vissers die hun eigen geheime recept toepassen op de boilie (en ik moet je eerlijk zeggen dat ik het maken van mijn eigen fabrikaat en er OOK nog mee vangen ook te gek vond), maar omdat ik zoveel mogelijk tijd voor mijn vishobby aan het vangen van vis wil besteden, heb ik gekozen voor die ready made boilie waar ik vertrouwen in heb.

Deze boilies vangen gewoon goed en daarom zeg ik: als je de tijd niet hebt, of je besluit om je tijd zoveel mogelijk te besteden aan vissen, laat het maken van boilies dan over aan mensen met hart voor dit vak en ga lekker met Martinnetjes vissen.
Het heeft ons nooit windeieren gelegd.
Enne... ik ben benieuwd welke nieuwe of vernieuwde smaak er volgend jaar weer in de zakken met het wapen van Amsterdam wordt gestopt. Ik weet nu al zeker dat het gegarandeerd ‘ karpers kletsen’ flavour wordt...

-EHT