The Lone Hunter ofwel: solo EH weekend van EHT ___ 30-09-2006 • EHT Visverslagen Index 
• Alle sessie-foto's (1) • Reacties (8) Reageren?

Afgelopen weekend stond er volgens de agenda weer een EH weekend sessie gepland. Deze verliep iets anders dan verwacht om de volgende redenen:

  • EHE had al voortijdig aangegeven dat hij dit weekend verhinderd was door andere afspraken
  • EHD zat lekker een weekje in Schotland
  • EHG moest helaas ook verstek laten gaan, omdat hij dit weekend geen vrij kon krijgen van het werk
  • En mijn broer EHR was een weekendje weg om de verjaardag van mijn schoonzus te vieren

En als je als rechtgeaarde EDHunter dan toch wil vissen, maar een hekel hebt aan in je eentje statisch te zitten karperen; wat doe je dan? Je moet de ‘ EH sessie traditie’ toch hoog en in ere houden?
Gelukkig boden goede vrienden en kameraden onverwacht uitkomst en werd het voor deze eenzame EDHunter toch nog een gevarieerd en spectaculair visweekend. Zo veranderde deze EDHunter, voor 1 weekend in een Lone Hunter; maar dan wel in goed gezelschap.

Vriend van de EDHunters en guEsDHunter Peet (ook wel GHP), belde op of ik zin had om met de rugzak eens een ochtend te struinen langs de waterkant. Geen ingewikkelde dingen, gewoon lekker prutten met een dobbertje en maïs. Een geweldig plan en lekker mobiel.
Om 7 uur ’s morgens stond GHP, terwijl de sterke koffie nog door het filter druppelde, al voor mijn deur. Snel de ranseltjes inpakken en met 1 hengel en wat aas (brood, maïs) de auto in.
We hebben de zon zien opkomen aan een prachtig poeltje in de Flevopolder dat stikte van de kringen en bellen. Na een uurtje nog steeds geen succes besloten we om ons geluk te gaan beproeven in de polders rond Amsterdam.

Hier een paar heerlijke stekken gezien waar we geëxperimenteerd hebben met maïs, brood en wat plugjes voor de roofvis.
GHP verschalkte een prachtige voorn (helaas waren we beiden een fototoestel vergeten, dus geen bewijs.. .maar geloof me maar op mijn woord) en ik verspeelde een weerbarstige snoekbaars één meter voor de kant.

Het prachtige najaarsweer deed ons de tijd vergeten en toen het al tegen twee uur in de middag was en we een paar prachtige stekken hadden gehad, besloten we om de auto terug naar Almere te sturen , waar we een klein hapje aten in de snackbar. Nog even bij Johan van de Zodiak op visite en met een bakje maden onder de arm toch nog even proberen in de vertrouwde polder.
Op de Lage Vaart parkeerden we onze billen op een prachtige stek en net toen we lekker zaten met een paar maden op de haak, kwamen er twee jongens op ons af die ons al vanaf de brug gade hadden geslagen.
Ze vroegen waar we op visten (gewoon een beetje klooien op witvis) en of het een bezwaar was of ze naast ons mochten zitten. Net toen GHP en ik wilden zeggen dat we hier eigenlijk geen trek in hadden, liet één van de mannen zich ontvallen dat ze al een paar dagen hadden voorgevoerd op deze stek.
Tsja, dat veranderd de zaak enigszins. De mannen waren serieus bezig om de lekkerste karpers eruit te gaan joekelen. En EDHunters zijn geen stekkenpezers (ook niet onbewust).
“ Mannen, ga lekker zitten en karpers vangen, geen probleem, want wij zijn vandaag toch mobiel met de rugzakjes.”
Tijdens het gesprek dat volgde, bleek dat 1 van deze jongens regelmatig had gevist met Arjan. Arjan staat bij intimi ook wel bekend als de buurman van EHR die regelmatig mee is wezen vissen. Wat kan het viswereldje toch klein zijn.
Afijn, wij gooiden de rugzakjes op en liepen op deze prachtige dag nog wat verder naar een mooi plekje dat GHP nog kende van jaren geleden, toen hij de polder vis onveilig maakte.
Zo kreeg GHP het voor elkaar dat we deze prachtige dag afsloten, zoals die begonnen was; aan een beeldschone veenpoel in de Flevopolder. Een heerlijk visdagje was geëindigd.

Mannen, voor wie we de stek hebben geruimd: Hebben jullie nog wat lekkers gevangen? Upload ff een fotootje op de site, voor de leukigheid...

Zondag:
Ik kon lekker laat wakker worden, want ik werd pas om twee uur verwacht in Nijkerk.
Deze man was namelijk uitgenodigd door Chris en Harry voor een vliegvissessie; mijn eerste ooit.
Harry, Chris en ik hebben elkaar zakelijk leren kennen en al het nodige hierin meegemaakt. En af en toe heb je van die zakelijke contacten die uitgroeien tot iets meer. Zo zijn Harry, Chris en ik kameraadjes geworden die elkaar zo nu en dan nog eens zien en dan veel lol hebben!
Het idee om een keer te gaan vliegvissen is ruim 4 jaar geleden geboren op een studiereis in Polen. En nu, na 4 jaar was het eindelijk zover...
Chris ontving ons in zijn eigenste paleisje in een prachtige wijk in Nijkerk alwaar we de hengels zouden optuigen. 2 minuten later, waren we gereed om te vertrekken.

Nog steeds dacht ik dat we zouden gaan vissen op een of andere betaalput (Beerenkuil of Eemhof), maar niets was minder waar. Achter Chris zijn paleisje lag een park met wat poeltjes waar we ons geluk zouden beproeven en ik privé les zou krijgen van twee doorgewinterde vliegvissers.

Het eerste half uur vervloekte ik die hengel.
Chris en Harry legden mij kort uit hoe je de zwaai moest maken en lieten mij toen maar even aan mijn lot over. Gewoon even oefenen.
Links en rechts trokken mijn gasten aan de lopende band de voorntjes op de kant. Ik wist niet wat ik meemaakte. In nog geen half uur tijd stond de totaal stand al ruim over de 15 stuks!
Ik ving alleen een voorntje nadat Harry de lijn 3 keer voor me had ingegooid en ik mocht strippen. Verder bakte ik er niks van.
Gelukkig begon het na een uur te onweren en moesten we een klein half uurtje schuilen onder een viaduct. Ik kon nu mijn techniek overdenken (niet dat dit veel opschoot...)

EHD had mij al eerder verteld hoe moeilijk het is om dit onder de knie te krijgen. En toen ik eenmaal doorhad dat die hengel helemaal niet onder je knie hoort, ging het ineens een stuk beter.
Harry verschafte mij inzicht in de diepere filosofie van het vliegvissen (het is bijna Zen; als het niet lukt moet je niet driftig worden maar juist rustiger), terwijl Chris op zijn eigen nuchtere wijze mijn werptechniek aanpaste (he Bokko, op twee uur en tien uur. Je gooit die hengeltop teveel naar voren).

Ik had het gevoel dat ik weer opnieuw moest leren schaatsen of zwemmen; regelmatig pakten de mannen mijn hengelarm beet en deden de techniek voor, zoals mijn vader mij vasthield bij de zwemles of mijn eerste stapjes op het ijs.
De combinatie van mentale en fysieke training resulteerden er wel in dat ik aan het einde van de middag, wel drie van de vier worpen fatsoenlijk kon inleggen en dat ik ook nog fatsoenlijk mocht bijdragen aan het aantal gevangen visjes.
Van de ruim 40 visjes die geland waren mocht ik er een stuk of zes op mijn conto schrijven, waaronder 1 baarsje.

Wat is dat vliegvissen gaaf, zeg!
Enne... waarom hebben we 4 jaar moeten wachten tot het eindelijk zover was? Dit had ik dus al jaren kunnen doen...

Het is niet makkelijk, maar het is actief, dynamisch en gewoon echt spannend! Of je er nu een klein voorntje aan hebt of een dikke baars, het is gewoon altijd tof.
Rond zes uur sprak Chris de pijnlijke woorden: “Mannen, we moeten ophouden, want ik heb voor half zeven geboekt in Den Vollen Buick.”

Nee! Ik had mijn buik er nog helemaal niet vol van! Ik had de slag net te pakken! Als ware gastheren lieten ze mij als laatste ingooien en wist ik er zowaar nog een voorntje uit te kletsen. Een prachtig einde van een geweldige middag.
De afsluiter was zeker niet minder. Het restaurant dat Chris had uitgekozen was een toppert!
Tijdens het eten werden er plannen gesmeed om volgend jaar een EDHunter vliegvis clinic te organiseren, met als instructeurs Chris en Harry. Ik zal het in de groep gooien, maar ik denk dat ik het antwoord al weet.

Lekker vissen, nieuwe dingen leren, goed gezelschap en daarna nog lekker eten ook? Dat is toch waar het leven om draait? Heerlijk.
Kameraden, bedankt voor deze geweldige les!
Ik baal wel van jullie! Nu vind ik verdorie vliegvissen ook weer te gek. Weer een nieuwe hengel erbij kopen! En bedankt....

Dus, deze EDHunter heeft dit EH weekend geen karpers gejoekeld, maar is wel iedere dag aan de waterkant geweest en heeft een geweldige tijd gehad. Maarrehhh.... volgend EH weekend gewoon weer met alle Huntertjes hoor... want daar zijn de EH weekenden per slot van rekening voor...

-EHT