Een van de Mooiere Visdagen van 2002 ___ 19-06-2002 EHM Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (1) Reageren?

Het was half juni, de paai liep op zijn einde, maar er waren nog best wat karpers aanwezig op de ondiepe paaigronden, vlakbij waar ik woon.

Een van onze hengels, uitgerust met een gewone brasempen en drie korrels maïs op een Drennan haak (maatje 6), hadden wij achter een lelieveldje laten zakken op een meter of 3 uit de kant.
Het water was daar ongeveer een metertje diep en er stond een beetje wind/stroming waardoor je wel een manier moest verzinnen om te voorkomen dat je lijn tussen de dobber en de hengeltop niet onder een lelieblad zou drijven, wat natuurlijk voor problemen kan zorgen bij een eventuele aanbeet. De oplossing hiervoor was eenvoudig, wij lieten de slappe lijn over 3 leliebladen lopen en zo was het probleem verholpen.

Nadat wij een handje maïs hadden bijgevoerd moesten wij ongeveer 20 minuten wachten op de eerste aanbeet. De pen werd ineens een weinig opgetild en vervolgens zakte hij weer terug maar lag wel iets dieper dan daarvoor. Het zag er niet erg natuurlijk uit, ondanks dat hij niet bewoog, en wij besloten aan te slaan. De hengel boog direct krom en een enorme kracht bevond zich aan het andere uiteinde van de lijn. Hoewel de vis erg sterk was voelde hij niet zwaar aan. Wij vroegen ons dan ook af wat het kon zijn en niet lang daarna kregen wij antwoord op deze vraag: het was een 70 cm lange paling. Dit is natuurlijk geen uitzondering, een paling vangen met maïs, maar toch verwacht je het niet zo snel.

Nadat de paling werd teruggezet (blazend en wel) werd weer ingeworpen en moesten wij deze keer een klein uurtje wachten. Wederom werd de dobber opgetild en weer bleef de verwachte schuine aftocht naar de donkere dieptes uit. Die pen die bleef daar seconden lang (het leek wel een eeuwigheid) uit het water omhoog torenen! Natuurlijk werd er aangeslagen en wat er dan gebeurt is wat ons betreft 10 keer mooier dan een run van een karper die je haakt op grote afstand. Er was een karper gehaakt, een lederkarper van 70 cm bleek achteraf (zie foto boven), en die spoot er werkelijk vandoor. Wat een krachtexplosie en wat maakt dat een indruk als het 3 meter bij je vandaan vertrekt! Prachtig. Na een tweetal vluchtpogingen de lelievelden in, zo'n 10 meter verderop, werd de vis uiteindelijk geland, gefotografeerd en teruggezet.

Vervolgens kregen wij op dezelfde hengel nog twee aanbeten binnen 1,5 uur tijd. Het leverde een prachtige zeelt (ruim boven de 40cm, zie foto rechtsonder) en een dikke brasem op. Vooral de zeelt gaat ook zeker geen gevecht uit de weg (de brasem wel). Uiteindelijk vingen wij dus op een blik gewone maïs uit de supermarkt wel een heel bont gezelschap binnen een paar uur tijd en vonden wij dit zeker een van de leukere visdagen van 2002. Voor de volledigheid en de echt nieuwsgierige lezer willen wij nog wel vermelden dat de 4 aanbeten plaatsvonden tussen 11 uur 's morgen en 3 uur 's middags, daarna was het over.

-EHM