Topsessie Groot Water ___ 04-08-2003 EHD Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (10) Reageren?

Na EHM en EHD’s avontuur op groot water (zie {link} visserlatijn) zat de moed er lekker in, zoals je zult begrijpen.
We besloten de gevonden plek de week erna weer te bevissen en dan 2 dagen van te voren te voeren in plaats van 3.

Dit leverde de 2e keer vissen meteen weer resultaat. Het waren deze keer in plaats van 5 maar 2 vissen alleen was het een ruime 30 ponder die deze keer natuurlijk de show stal (EHM 32p). 

De andere vangst was een mooie schub van 15p, ook gevangen door EHM.

Uiteraard was ik zeer tevreden met de vangst van mijn vismaat en ook zeer vereerd dat ik de eerste 30+ karper van de Ed Hunters uit het water mocht scheppen, maar zelf eentje vangen stond natuurlijk hoog op mijn verlanglijst.

Eenmaal thuis, wat nadenkend over de nacht ervoor, werd het me duidelijk dat op een plek met zoveel succes in 2x vissen het natuurlijk niet uit kon blijven dat ik me eerste 20+ deze zomer zou gaan vangen en mischien ook wel een 30er.

Ik had deze zomer al goed gevangen en er zaten mooie exemplaren bij, maar toch wil je een keer die 20p grens over en dat wilde maar niet lukken.

We sloegen vervolgens een week over op onze “superplek”, omdat ik op vakantie was. Maar teruggekomen was het eerste wat er gebeurde hengels voorbereiden voor de volgende sessie, en afspreken voor de volgende dinsdagavond.

Mijn vismaat ging weer 2 dagen voeren (woont 5 minuten van de plek af) en we begonnen die dinsdag laat in de avond vanwege drukte op de plek door “recreanten”.

10.15 lagen de hengels ongeveer in het water en de spanning was weer te snijden... wanneer zou die eerste run onze rust verstoren?

Deze avond was alles behalve gunstig. We hadden de wind in de rug en het was de laatste dagen echt bloedheet geworden.
'We wachten het wel af' zei EHM ik hoop dat we wat vangen en anders hebben we een mooie avond en nacht gehad... misschien ga je de eerste 20er nog wel vangen sprak hij mij nog bemoedigend toe. Laten we het hopen, dacht ik meteen.

Na lekker een paar pilsjes gedronken te hebben en een beetje half dutten en wakker blijven, en natuurlijk het een en ander aan mannen praat, gebeurde het weer...

12.10 ging mijn rechter hengel af en wat was het weer een mooie run, ik sprong uit me stoel en pakte de hengel uit de steunen.

Ik voelde een flinke vis, maar kon hem goed onder controle houden. Ik wist hem goed weg te houden bij de plaatselijke planten, lelievelden en overhangende takken. 10 a 15 minuten later had ik een prachtige 18p spiegel van 76cm op de kant. Een mooie vis met zo weinig schubben aan een kant dat het ook wel eens een leder zou kunnen zijn.(als iemand dit weet, mail dan ff naar de EH aub).

Zeer tevreden zocht ik ff daarna me slaapzak op... met de hoop op nieuwe runs in de nacht.

En om 02.30 kwam deze hoop uit en gierde dezelfde hengel als de eerste keer het uit. Ik sloeg aan en mijn tegenstander dook meteen richting de planten aan de overkant. In een poging hem te stoppen brak ik de lijn en verspeelde de vis... helaas.
Opnieuw opzetten en afwachten was alles dat ik op dat moment kon doen en ging erna weer rustig de zak in.

06.00 voor de 3e keer krijgt dezelfde hengel (van de 4) weer een prachtige volle run. Iedere keer denk ik weer wat is dit toch een mooi water met prachtige vissen, je weet nooit wat het dit keer weer is en dat maakt het echt super spannend.

Deze krachtpatser zoekt lekker het open water op en ik kan hem dus rustig afmatten alvorens hem naar de kant te halen.
Eindelijk “joehoe” bij het scheppen zegt mijn maat al dat dit waarschijnlijk mijn eerste 20er is en dat blijkt ook wel.21p (na aftrek van de weegzak).

'Je ramt er ook niet echt overheen he Danny.' zegt mijn maat... maar ik ben meer als tevreden, als je namelijk steeds iets meer vangt kan je vaker je record breken, leuk toch.

07.30 blijkt de plek op rechts echt te lopen als voor de 4e keer het alarm voor een gehaakte karper klinkt op weer dezelfde hengel. Deze wordt een probleem als na 5 minuten mijn tegenstander zich schuil houdt in een lelieveld en echt muurvast zit. Het water in is de enige oplossing. Na mijn ontdaan te hebben van al mijn kleding ga ik te water en volg de lijn om hem uit het veld te halen.

Als ik de lijn ontdoe van een tiental stelen zie ik op gegeven moment de gehaakte karper in het water zweven, wat een mooi gezicht was dat en wat was het belangrijk hem niet te verspelen.

Het was echt een kolossale spiegel die voor me in het water ligt... ik maak voorzichtig nog wat ruimte en roep tegen me maat die mijn hengel vast heeft dat ik de karper uit het lelieveld ga duwen.

Met een tik op zijn staart neemt hij een spurt het open water in, mijn vismaat houdt hem lekker bezig en als ik op de kant ben en afgedroogd ben, neem ik de hengel over en met 15 minuten ligt er een vis op de kant die terwijl ik dit stuk schrijf nog steeds een van de mooiste is die ik heb gevangen (met dank aan EHM nog hiervoor).

Het betreft een spiegel van 75cm en 24p, maar bekijk de foto en zie wat een postuur deze vis heeft, één bonk kracht en drift als hij uit het water word gedrild. Na de foto wordt hij lekker teruggezet en gedoopt tot de “Koekepan”.

EHD met de 'Koekepan'

Wat een nacht beleef ik hier! 3 prachtige vissen allen op 1 hengel, oké mijn maat vindt het uiteraard tijd nu ook eens wat te gaan vangen en terecht. Vissen voor een ander scheppen vinden we allebei hartstikke tof, maar zelf een drillen blijft uiteraard het mooiste.

Het is inmiddels 09.15. Onze vrouwen zijn aangekomen om ons te halen, we zitten lekker aan de koffie en besluiten 09.30 de hengels uit het water te halen en er een punt achter te zetten.

Het zou leuk zijn een keer wat te vangen met de vrouwen erbij hadden we het die avond ervoor gezegd tegen elkaar.....piiiieeeeeeeppppppp daar gaat ie weer voor de 5e keer.

Ik voel, als ik de vis een minuut of 5 aan de haak heb, dat dit een mooi exemplaar moet zijn, hij kiest gelukkig open water en ik zet mijn slip niet te strak om hem niet te verspelen.

Het gevecht duurt lang, iedereen (inclusief onze vrouwen) wacht af wat er uit het water tevoorschijn gaat komen.
Hij blijft maar weglopen (slip iets te slap misschien, denk ik achteraf) hij is zeker 50 a 60 meter het water ingezwommen door een toch redelijk afgestelde slip... wat een monster denk ik bij mezelf.

Na 20 minuten heb ik hem aan de kant. Mijn maat schept hem behendig in het net en ik ben blij dat ik hem heb en niet verspeeld heb... maar nu gebeurt het onwaarschijnlijke. Mijn linker hengel krijgt een run van jewelste als de laatste karper net in het net ligt.

Ik geef me hengel aan Marga (mijn vriendin) en sla mijn 2e hengel aan, weer een aardige woeste vis aan de andere kant van mijn lijn. EHM is ondertussen mijn vorige vis aan het wegen en meten (88cm en 28pond), wat een topper... hij neemt daarna mijn hengel over en ik wordt gefotografeerd met deze geweldige vis.

EHD met 28p schub

Na de foto neem ik de hengel weer terug en er ligt 15 minuten later een karper van 86cm en 32p op de mat. Wat is dit in hemelsnaam voor sessie?? Dit gaat ons nooit nog een keer lukken... dat bestaat gewoon niet. Ik zou het ook een ongelooflijk verhaal vinden, maar we hebben de foto’s gelukkig als bewijs.
EHD met 32p spiegel.

Na dit avontuur gaan we van 22 op 23 juli weer onze stek bezoeken met dezelfde voorbereidingen als daarvoor. Het zal toch niet weer he... zeggen we tegen elkaar. Vergeet niet dat dit verhaal gewoon is gebeurd op een groot moeilijk water waar matig wordt gevangen dit jaar... en als je kunt herinneren heb ik ook gezegd dat de omstandigheden slecht waren????????? Zeg het maar!!!!!!

Die avond ben ik weer de eerste die een heel klein runnetje krijgt, maar het is een brasem helaas. Er volgen er nog 2 van die snotties en de laatste is midden in de nacht.

Een beetje moe en verveeld door de brasems gooi ik in zonder bij te voeren en goed te kijken waar ik gooi in het donker. Het blijkt een geluksworp, want na ongeveer 2 minuten gaat dezelfde hengel af “dit is geen brasem, Dan” hoor ik mijn maat zeggen terwijl ik de tent uit sprint.

Dat blijkt ook wel als ik een leder/spiegel op de kant haal van 27p en 83cm, weer een prachtvis van onze stek af.

EHD met 27p spiegel.

04.45 daar gaat dan eindelijk weer eens een pieper van EHM af (hij was bijna vergeten hoe ze klonken). Het is een goeie run... als hij maar niet de lelie’s induikt is het eerste wat ik denk als ik achter hem aan naar buiten loop.

Ik zie hem de hengel aan slaan en vrijwel direct staat hij stil en gebeurt er niets meer... toch het lelieveld in dus.
Er schieten ons beide wat dingen te binnen die we uit de bekende boeken (Groothuis) en karper bladen hebben opgenomen in ons brein.

En wat gebeurt er... na wat met de lijn te spelen en de hengel onder water te houden komt de karper van EHM vanzelf uit de planten geschoten. Goed gedaan jochie... hij schiet nu wel heel snel op de kant af dus gevaar voor verspeling nog lang niet geweken.
Ik weet hem uiteindelijk toch te scheppen voor mijn maat en het blijkt een flinke karper van in de 70cm en ruim 18p.

Hij lijkt verdacht veel op een rijenkarper al zijn we er niet zeker van (mail is welkom).

Als EHM nog een karper op een wat knullige wijze verspeeld (sorry Maart) blijft de teller deze sessie op 2 staan.
We weten weer dat het er niet iedere keer 5 kunnen zijn, maar zijn ons er ook van bewust dat 2 mooie karpers op water als dit ook gewoon goed is.

Tot slot wil ik nog kwijt dat ik na de vangsten die ik de laatste keren gehad heb veel lekkerder zit te vissen.

Er is een soort prestatiedruk weg en dat is bij mijn maat net zo. We vissen nu lekker samen en pakken bij 3 of 4 runs de hengels ook om de beurten.

Mooie vissen vangen vind ik belangrijk, ze hoeven dus geen 28 of 30p te zijn. Een mooie 18 ponder uit een mooi water is ook het aanzien meer dan waard.

Ik vind het uiteraard leuk een paar zware jongens te hebben gevangen, maar ik vind het absoluut niet de hoofdzaak, ik kijk nu meer naar de toestand en uiterlijk van de vis zelf. Een gezonde vis van 15p kan er ook zeer indrukwekkend uitzien (zie eerste foto van de schub EHM in dit stuk).

Ik ga er dit jaar zeker nog een paar vangen... Misschien komt er nog wel zo’n ongelooflijk verhaal ...wie weet.

-EHD