Op de Lage Vaart in Almere ___ 15-08-2003 EHR Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (9) Videomateriaal (1) Reageren?

Het water
De Lage Vaart is een prachtig, lichtstromend kanaal, dat dwars door Flevoland loopt. Het is ongeveer 50 meter breed en in het midden maximaal 3,5 meter diep. Het heeft een mooi vloertje, dat niet te zacht is, en een goed bestand aan karper. Vissen van boven de 20 pond zwemmen er wel maar over het algemeen kun je bij een aanbeet rekenen op een vis tussen de 10 en de 18 pond. Het zijn allemaal mooie, sterke, slanke, torpedo-vormige schubkarpers die je daar vangt. Je zou het typische poldervissen kunnen noemen die, als je ze eenmaal hebt gehaakt, goed strijd leveren.

Doordat de oevers van dit kanaal zijn verstevigd met een wal van grote stenen heeft het water de vorm van een kom. Deze stenen lopen vanaf de kant schuin af de diepte in en een paar meter uit de kant stopt het en daar begint dan de daadwerkelijke bodem. De oevers kenmerken zich verder door heel veel rietkraagjes en hier en daar hangt een omgevallen boom half in het water.


Er wordt op dit water veel gevist, het is voornamelijk erg populair bij de witvissers met de lange vaste stokken , maar uiteraard zijn ook de karpervissers goed vertegenwoordigd. Doordat het een lang kanaal betreft heb je eigenlijk nooit last van de andere vissers, daar is het gewoon te groot voor.

Je kunt altijd wel een stek vinden met een beetje privacy en dat is toch ook niet onbelangrijk. Je kunt in principe aan één kant met de auto komen en dat is dan ook meteen de kant waar iedereen zit. Op onze stek loopt parallel aan de andere oever een treinbaan en een fietspad met daar tussen nog wat groen, maar echt veel volk zie je daar niet. Oh ja, mocht je ook je geluk gaan beproeven op de LV, vergeet dan geen toplood mee te nemen, want je krijgt anders op zeker problemen met de grote aantallen plezierbootjes die langskomen (en die brave lui zwaaien gemoedelijk terug als jij daar druk staat te gebaren).

De voorbereidingen
We hadden het geluk dat Ed Hunter Tom (EHT) hier vlak in de buurt zijn ‘résidence’ heeft én bereid was het voorvoeren op zich te nemen. Hij kon zelf niet vissen vanwege zijn werk maar wilde wel 2 avonden naar de stek rijden en de benodigde hoeveelheden voer het water in ‘katapulten’ (Tom, langs deze weg nogmaals bedankt). Dat scheelde in ieder geval weer een hoop tijd en kilometers rijden.

En als er één ding is dat wij in 2003 geleerd hebben dan is het wel het belang van het voorvoeren. Vooral omdat het kanaal een heel monotoom verloop kent zal je jouw plekje aantrekkelijk moeten maken door te voeren. Dat dit geen gebakken lucht blijkt te zijn werd o.a. bewezen door de boilie-pulp die de gevangen karpers op de onthakingsmat achterlieten. Het had ze duidelijk gesmaakt. Er was trouwens één vis die echt geen genoeg van ons aasje kon krijgen, maar daarover later meer.

De sessie
Op de avond van dinsdag 12 augustus, rond een uur of 8, arriveerden Ed Hunter Gideon (EHG) en ondergetekende (EHM) op de stek. Om deze vaak zo productieve avonduurtjes niet teveel voorbij te laten gaan werd besloten eerst de hengels te posteren en daarna het kamp verder op te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Binnen het kwartier lagen de hengels op de steunen en konden de tenten worden opgezet. Aangezien wij hier in juni ookal eens 2 dagen hadden gevist was de aanpak reeds bepaald. Zo’n eerste sessie is toch een kwestie van uitproberen en daar plukten wij nu de vruchten van. Inmiddels arriveerden ook onze andere maatjes, Ed Hunter Remco (EHR) en Ed Hunter Danny (EHD).

Rond een uur of tien zat het werk erop en werd door iedereen een lekker koud blikje bier opengetrokken. En dat smaakt natuurlijk wel op een warme zomeravond na een dag werken bij de baas en het opzetten van een viskamp. Er werd wat gepraat en gelachen en het wachten was eigenlijk op de eerste run van de sessie. Die kwam uiteindelijk later dan verwacht/gehoopt, om 0.30 uur, op de hengel van EHG. En uiteraard was het weer een mooie slanke schubkarper die mooie strijd gaf. De kop was eraf (van de sessie welteverstaan) maar veel tijd om daar over na te praten kregen wij niet. De plek van EHG bleek erg in de smaak te vallen want tussen dat moment en 6 uur 's morgens gingen zijn hengels nog eens 4 keer af , waarbij geen enkele vis werd verspeeld (en dat kunnen niet alle Ed Hunters zeggen). EHD landde in die tijd ook één vis en ondergetekende verspeelde natuurlijk weer geheel in de bekende huisstijl de eerste twee runs (lijnbreuk en een losschieter).

Zoals je wellicht zult begrijpen werd er die nacht dus bar weinig geslapen en zo hoort het ook. Slapen doen we overdag wel denk je dan, maar niets bleek minder waar. Vanaf 11.00 uur in de ochtend gingen de hengels van ondergetekende ineens met regelmatige tussenpozen af . Er werd niets meer weggeven, dat onderdeel hadden we gelukkig al gehad, en tussen 11 en 3 uur ’s middags werden 4 mooie schubs geland, allemaal van om en nabij de 17 pond. En dat is natuurlijk niet verkeerd.

Om 16.30 uur was het weer eens een hengel van EHG die afging en wederom kwam er een mooie schub in het net. Lagen de hengels van EHD en EHR wel in het water zul je denken? Jullie waren toch met z’n vieren? Voor EHR was het een van de eerste sessies en die kwam eigenlijk meer een kijkje in de keuken nemen, dus die laten we even buiten beschouwing (later dit jaar werd hij een regelmatige bezoeker van dit water, hij woont evenals EHT in de buurt, en de vangsten liegen er ook niet meer om), maar EHD bleek na die ene karper in de eerste nacht nog een mooi huzarenstukje in petto te hebben.

Wie wat bewaard heeft wat zal hij gedacht hebben. Rond de klok van half 5, zeg maar een kwartier na de laatste vangst van EHG, ging zijn buitenste hengel af. En het was een beste. De dril duurde enorm lang en na een kwartier hadden wij nog steeds geen schimp van de vis gezien. Toen EHD de vis uiteindelijk onder de kant had kreeg hij hem met geen mogelijkheid van de grond. Aangezien hij met een lijn van 24/100 viste durfde hij ook weer niet al te zwaar te drillen.

Dit was duidelijk een ander formaat karper dan de gemiddelde die wij hier vingen en dus deed hij het heel rustig aan, met beleid én vertrouwen in zijn materiaal. Uiteindelijk kwam de vis, na nog een paar uitvallen, toch boven het net en kon EHG hem scheppen. Het was inderdaad een prachtig exemplaar van 82 cm en meer dan 24 pond. Die hadden wij hier nog niet gezien en EHD was dan ook apetrots. Wat een joekel! Wat is nu het huzarenstukje in dit verhaal zul je denken? Nog even geduld want voordat ik verder ga met EHD’s avonturen zal ik eerst nog vertellen over de andere vangsten gedurende de tweede avond die wij hier zaten.

Zoals gezegd kwam EHR eigenlijk alleen een kijkje nemen, maar presteerde het evenwel om rond de klok van 9 uur ’s avonds een mooie 14 ponder te drillen. Het was een sterk exemplaar die nog wel wat trucs in huis had alvorens zich over te geven. Maar uiteindelijk werd ook deze geschept.

De avond verliep verder weer erg rustig, eigenlijk net als de eerste avond, maar het was wel weer erg gezellig. EHT, die zoals gezegd moest werken, kwam nog even langs en hij had uiteraard sigaren en wat versnaperingen bij zich. De karpers hielden zich helaas koest en ook nu was het pas ruim na de klok van middernacht dat er weer een pieper afging en ondergetekende was dit keer de gelukkige met wederom een mooie 18 ponder.

Das Boot
Zoals beloofd het vervolg van het verhaal van EHD en zijn twintigplusser. Om 2 uur ’s nachts gaat weer de buitenste hengel van EHD af. We lagen alweer te knorren in onze tent en begonnen nu toch echt te merken dat er weinig was geslapen het afgelopen etmaal. EHD snelt naar zijn hengel, zet de haak, en blijkt weer een beste vechtjas aan de lijn te hebben. Hoe is dit toch mogelijk? Zijn dit de ongeschreven wetten van het karpervissen, net zoals je ongeschreven wetten in het voetbal hebt? Wij vissen allemaal met hetzelfde aas, op eigenlijk dezelfde (soort) plek cq strook water, maar toch gaan bepaalde hengels vaker af als de anderen. Hier zal wel een verklaring voor zijn, maar hoe is het nu toch mogelijk dat 1 hengel slechts 2x afgaat in 38 uur tijd en dat het tot 2x toe een twintigplusser betreft? Terwijl de rest niet verder komt dan 18 'luttele' ponden?

Het antwoord op deze vraag kwam pas 2 maanden later en werd per toeval ontdekt bij het bekijken van de foto´s. Het bleek gewoon om dezelfde vis te gaan!!! Het is ongelooflijk maar waar. Dezelfde schubkarper, die onmiskenbaar een rode stip cq bloeduistorting onder zijn linker borstvin had zitten, werd 8,5 uur later op dezelfde plek aan hetzelfde aas gevangen. Sterker nog, het was exact dezelfde hengel. Wat een vreetwolf. Vind je het gek dat ie zwaarder is als de gemiddelde schub die daar rondzwemt? Hij blijft gewoon vreten! Wij doopten de vis ‘Das Boot’, naar de duikboot uit de gelijknamige film, omdat hij niet van de bodem te krijgen was, ook niet vlak voor de kant, maar als wij hadden geweten dat het dezelfde vis was dan had hij misschien een andere naam gekregen (‘Nicky Two-Times’ of zo).


Hoe het afliep
Ondergetekende eindigde de sessie met een eindsprintje. Om 4.30, 7.30 en 9.15 uur werden nog een paar mooie schubs geland en daarna keerden wij terug naar huis. Ik kan mij niet herinneren ooit zo gesloopt te zijn geweest. Vooral die laatste paar karpers in de vroege ochtend hebben mij gebroken. Zo weinig slaap en als je dan eindelijk slaapt is het nooit langer dan anderhalf uur. Maar goed. We komen natuurlijk niet om te slapen en dus was het een prachtige sessie.

In totaal kregen wij met 6 hengels in 38 uur tijd 23 runs en werden 18 karpers geland. Afgezien van Das Boot zijn de vissen nooit zwaarder geweest dan 18 pond, maar dat vonden wij niet erg. Het zijn mooie en sterke schubs die je hier vangt, die zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Voor wat betreft de verdeling van de vissen is het iedere keer weer een loterij. Ondergetekende zat in het midden tussen EHG en EHD in te vissen maar kreeg wel de meeste runs en dat was niet verwacht. Je verwacht dat de andere hengels dan een boel vis bij jouw hengels weghouden, maar dat was dus niet zo. Op andere sessies was de verdeling weer anders en dat is gewoon echt een loterij.

EHG bijvoorbeeld ving binnen de 6 uurtjes een vijftal karpers en vervolgens in ruim 24 uur nog maar 1. Tegenwoordig drillen wij om beurten een karpertje, ongeacht wiens hengel er afgaat (als de verdeling niet vanzelf goed loopt want natuurlijk vang je het liefst met je eigen hengel). Zo houden wij het leuk en gezellig. Want samen op een stek vissen is gewoon een kwestie van vissen delen. Die vis kijkt echt niet van wie de hengel is voordat hij toehapt. Kun je dit niet opbrengen dan moet je alleen gaan. En dat is ook weer erg ongezellig, hoor!

Ik hoop dat je het leuk vond om dit stuk te lezen en de foto’s te bekijken. Vergeet niet in ons Gastenboek te schrijven. Bedankt en succes met vangen!

Augustus 2003
-EHM