Het Ontmaagden van een Carp Master! ___ 30-05-2004 EHR Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (4) Reageren?

Het ontmaagden van een Carp Master en andere feiten...

?EHR....ben je er klaar voor?? sprak EHT. ?Ik ben onderweg.?
?Oké,? zei ik. ?Ik zie je zo.? En met deze woorden was het startsein gegeven voor de Ed Hunter mei sessie.

Na 's ochtends nog de laatste ?overlevingsmiddelen te hebben ingeslagen (denk aan: chips, koek en niet te vergeten de onvermijdelijk rol salami!), was ik de laatste twee uur bezig geweest mijn karperspullen bijeen te pakken.

Had ik alles? Twee nieuwe karperhengels, versgeknoopte onderlijnen, extra spoelen, beepers, banksticks, viskoffertje, stoeltje, slaapzak, luchtbed, tent en het nieuw gekochte auto-opblaasbare luchtkussentje. Yep, EHR was er klaar voor.

EHT, mijn broer, reed zijn al redelijk volgepakte bolide rond een uur of half vier voor mijn deur, snel stopten we mijn spullen in de achterbak en een kleine twintig minuten later arriveerden we bij onze visstek aan de Lage Vaart.

Een strakke helblauwe hemel strekte zich uit boven onze hoofden, met als brandend middelpunt een felgele zon. Een aantal dagen geleden leek onze karpersessie in Almere letterlijk en figuurlijk in het water te vallen door het typisch wisselvallige Nederlandse weer. Echter, wonder boven wonder werd het een zonovergoten Pinksterweekend.

EHT had twee dagen van te voren voorgevoerd op twee beoogde plekken. Het weekend ervoor was ik samen met EHD en EHT wezen scouten voor twee geschikte visplekken. Criterium was dat de plekken op minstens 15 meter van elkaar af moesten liggen, in verband met het doorkruizen van de lijnen in geval van een run.

Het was nu rond een uur of vier en er werd besloten rustig de hengels op te bouwen, en let hierbij vooral op het woord ?rustig', want het bleek aan de waterkant bijzonder heet te zijn. EHM en EHD zouden later komen dus we hadden alle tijd.

Met de zweetparels op het voorhoofd ontvouwde ik de foedraal van mijn nieuwe hengels. Is vandaag de dag dat mijn twee Albatross Carp Masters ontmaagd zouden worden?

EHT had zich blijkbaar beter voorbereid dan ik, want binnen een half uur lagen zijn beide hengels al vrolijk op de hengelsteunen. Zelf was ik nog steeds bezig met de setup van de eerste hengel ( ik had al een keer ingegooid, maar kwam bij het inhalen vast te zitten in een van de vele geulen tussen de stenen platen in het water, dus opnieuw een inline-systeem monteren, onderlijntje eraan, boilie prikken en gaan).

 

De eerste Carp Master lag nog niet koud op de steunen of één van EHT's beepers gilde het uit! ?Lekker!? juichten EHT en ik in koor en niet veel later lag de eerste karper (71cm en 9 pond) van de dag op de waterkant. EHT's eerste vangst van het jaar was een feit. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.

Vol goede moed gooide ik snel uit met de tweede hengel. Tijd voor een biertje, want het was nog steeds snikheet.

De zonsopgang zien betekent succes

Dit was toch wel het leven hoor, een heerlijke zwoele zomerse avond aan de waterkant, met een biertje lekker in de buitenlucht (nee dit is niet Griet Titulaer die spreekt (of hoe je de goede man zijn naam ook spelt)).

EHM en EHD waren inmiddels ook gearriveerd en hadden een aantal uur geleden zichzelf al geheel geïnstalleerd voor de avond die komen zou. Net na negenen, op het moment dat we het er over eens waren dat het wel erg stil was deze avond klonk het schrille geluid van EHM 's beeper. Even voelde hij de karper, maar helaas... een losser.

Nog geen kwartier later, net bekomen van de actie daarvoor, weer diezelfde hengel van EHM ! Even later klikten de fototoestellen er gretig op los en vereeuwigde de tweede vangst van de mei sessie (75cm, 13 pond). De mei sessie was nu echt begonnen.

Een half uurtje later, om 22:00 precies, werd de eerste Carp Master eindelijk ontmaagd! Voor het eerst dit jaar stond ik met een karper aan de lijn, en voor het eerst kon ik mijn pasgekochte hengel eindelijk testen. Test geslaagd, want een paar minuten later schepte EHM mijn eerste karper van het seizoen uit het water. Wat is het toch kicken!

EHD was nu de enige die deze avond nog niets gevangen had, maar niet voor lang, want nog geen kwartier later schreeuwde zijn beetmelder het uit van genoegen. Het bleek de langste vangst van de sessie te worden, 75 centimeter en (toch maar) 12 pond.

Vervolgens gingen de vangsten in een gestaag tempo door;

 • 23:45, weer mijn hengel, dit keer een kleintje (60cm, ongeveer 7 pond),
 • 01:00, EHT vangt zijn tweede karper (66cm, 11 pond),
 • 02:00, en dat is nummer drie voor EHR! (65cm, 12 pond)
  Carp Master nummer 2 heeft zijn vuurdoop ook gehad.
 • 03:00, allemaal uit de tent, maar helaas een lijnbreuk voor EHM ,
 • 03:15, weer allemaal uit de tent, maar nu een lijnbreuk voor EHD!
 • 05:00, EHD krijgt een run, maar breekt zijn rig,
 • 09:30, EHR schrijft er weer eentje bij (70cm, 12 pond),
 • 10:00, EHT haakt en landt zijn derde (65cm, 12 pond).
 • Compleet gebroken, ik had immers weer eens geen oog dicht gedaan, pakten we rond een uur of twaalf onze spullen weer in en zetten huiswaarts. Voor EHT en mijzelf was het natuurlijk een geweldige sessie. Hiervoor had geen van beide dit jaar een karper gevangen, en nu stond de teller alweer op respectievelijk 3 voor EHT en 4 voor mij.

  EHM en EHD bleven allebei steken op 1, maar mede doordat zij in het holst van de nacht tegen een bijzonder venijnig obstakel lagen (zie lijnbreuken 03:00 en 03:15).

  Het meest wonderlijke was toch wel dat van de gezamenlijke acht runs die EHT en ikzelf hadden, er zes op mijn hengels kwamen (EHT landde 2 runs op mijn hengels). En dat, terwijl ik na de eerste vangst maar 1 maal had bijgevoerd.

  Nog verwonderlijker is het dat ik de eerste drie karpers met 1 en dezelfde boilie wist te vangen. Normaliter zou ik na elke vangst de boilies vervangen en minstens een handje bijvoeren. Maar, dit keer had ik besloten het anders aan te pakken, en met resultaat!
  Wellicht dat iemand een verklaring heeft voor dit fenomeen, maar voor mij is het een compleet raadsel waarom er nu juist zes runs komen op de hengels waar het minst is bijgevoerd.

  En nu is het wachten tot de volgende sessie... tot het volgende telefoongesprek...
  tot de volgende ?EHR.... ben je er klaar voor??

  -EHR