EH Countdown to... NOORWEGEN (part 3) ___ 08-06-2009 • EHT Visverslagen Index 
• Reacties (4) Reageren?

Ed Hunter Countdown to... Noorwegen!

Part 3: De wapens; welke materialen?

Inmiddels hebben jullie wel begrepen dat de Hunters over een kleine week afreizen naar Noorwegen om daar voor het eerst een zoutwater vistrip te beleven.

Voor ons een redelijk nieuwe visbeleving met allerhande nog te ontdekken zaken in het verschiet.
We weten dat zeevissen toch anders is dan het ons reeds bekende karpervissen en roofvissen.
Een andere manier van vissen, vraagt ook om ander materiaal. Maar welk materiaal dan eigenlijk?

Over de hengels en de boot hoeven we ons niet druk te maken; Klaasjan Jonkman heeft de beste spullen liggen om op de fjorden de vissen te zoeken, vinden en... als ze toehappen omhoog te takelen.
Toch zullen de Noorse vissen verleid moeten worden om in de aasjes te happen.

Hiervoor hebben we in Nederland natuurlijk al wat spulletjes gekocht.


Pilkers

Bij de Visbank in Amsterdam wisten de Hunters een paar mooie, felgekleurde zeepilkers op de kop te tikken. Deze jongens gaan we inzetten op dieptes tot een meter of dertig.
Hier en daar een stukje natuurlijk aas eraan, zoals een stripje makreel of haring, waardoor het met de geur ook goed zit.

Op de Visma trok ik een paar rare, kromme pilkers van een stand af; de zogeheten banana pilkers. Als je de verkoper mag geloven, een ‘echt topaasje’ voor Noorwegen. Maar goed, hoe geloofwaardig is een verkoper op een beurs, die op de laatste dag zoveel mogelijk dood gewicht wil verkopen en zo min mogelijk mee terug naar huis wil slepen? Had hij gelijk en is dit ook echt een knalleraas? We gaan het binnenkort beleven.Schitterende pilkers vanuit hartje Amsterdam


Shads en Jigheads


En dan de loodkoppen die we op de plakken rubber willen zetten.
Hier op de Nederlandse wateren willen wij zoveel mogelijk met lichte loodkoppen vissen, omdat de meeste wateren waarop wij vissen relatief ondiep zijn. In Noorwegen moeten we de rubberen rakkers zo snel mogelijk naar een diepte van 25 tot 30 meter zien te krijgen, daarom zijn behoorlijk zware jigheads een must.
Al snel hadden we een verzameling loodkoppen met gewichten variërend van 90 tot 130 gram te pakken. Zwaarder dan het werplood dat we voor de karpervisserij gebruiken... en dan ook nog een loei van een haak erop. Binnenkort nog even langs de hengelzaak om wat bijpassend rubber bij de zware loodkoppen te zoeken. Alledrie hebben we veel vertrouwen in het vissen met shads, dus hier gaan we ongetwijfeld mee vangen.

Tijdens onze snuffeltochten liepen we op een beurs ook nog eens tegen handige kant en klare zeevismapjes van Spro aan. De mapjes bestaan uit een aantal hersluitbare tasjes, gevuld met allerhande leuke zeevisaasjes. Hier zitten bijvoorbeeld een aantal verschillende kleuren gummimacks in en ook wat paternoster lijntjes. Meenemen dus, je weet nooit waar het goed voor is.
Om de Spro tasjes naar eigen smaak af te vullen, hebben we ook wat verschillende paternosterlijntjes erbij gekocht met mooie gekleurde pluimen en kralen. Kortom, met de basismaterialen al genoeg variatie.


Toch willen we ook in Noorwegen met wat kunstaas aan de gang dat zich op het zoete water in Nederland al bewezen heeft. Dit noemen we gemakshalve even de ‘Specials’. Welke geheime wapens we vanuit Nederland in Noorwegen willen gaan inzetten, alsmede de persoonlijke Ed Hunter doelstellingen, vertellen we binnenkort in de vierde en laatste ‘countdown to...’

-EHT