EHM en EHD vs Groot Water ___ 18-06-2003 EHD Visverslagen Index 
Alle sessie-foto's (4) Reacties (2) Reageren?
Mooie vissen vangen op een mooi groot water is toch de wens van iedere beginnende karpervisser?

Natuurlijk zei ik tegen mijn mede EDHUNTER maarten(EHM). Laten we dan gewoon een keer 'dat grote water' te pakken nemen, niet moeilijk doen 2 avonden wat voeren en de 3e dag vissen.
We zien wel waar het schip strand als we maar een leuke avond en nacht hebben.

Ik (EHD) vond het een geweldig plan en we besloten van 17 op 18 juni een nachtje aan de plas door te brengen.

Aangekomen om ongeveer 19.30 (na een slopende rit erheen met tenten, hengels etc)kijk je over dat grote water en bekroop mij toch het gevoel van ……moeten we niet uitvaren, heb het wel zin zo vanaf de kant?? Hoe is de vloer als ik een meter of 30 het water ingooi???

Alhoewel de bevoerde stek wel wat vis activiteit laat zien ben ik er niet gerust op. Onzekerheid maakte zich van mij meester en de hengels gingen te water met een gevoel van ……het zal wel blanken worden. Twee stekken werden met per stuk 2 hengels bevist, een kant stek met wat waterplanten een meter of 6 vd kant.

De 2e stek was gewoon een worp het open water in op een meter of 30... en elke visser weet dat het op goed geluk ingooien meestal op groot water geen succes heeft. Maar bij gebrek aan beter was dit toch de keuze die we maakten.

20.00 de hengels lagen erin, tentje opzetten, kopje koffie en het feest kon beginnen.
De klok tikt 21.00 aan en we zitten rustig wat te kletsen met zijn 3en(anika is ook nog aanwezig).

De avond is licht bewolkt en het is een aangename temperatuur, als ik van een bak koffie zit te genieten gebeurt voor mij op dat moment het mooiste wat er kan gebeuren.

Mijn “beast”op de linker stek tegen de waterplanten die begint uit het niets het gekrijs van een mandrake te produceren en stopt er ook niet mee. Na drie seconden van verbazing en intens geluk tegelijk hoor ik EHM schreeuwen “Danny pak die hengel op, we hebben er een!”

Als ik de hengel uit de steun pak en de lijn strak trek voel ik meteen dat ik een tegenstander aan de haak heb die een andere aanpak nodig heeft als de laatste 12 karpers die ik deze zomer achter de rug heb(zie foto’s en verslag Almere).

Wat een kracht ik zet snel mijn slip open als de hengel letterlijk bijna uit mijn handen word getrokken, “onze vriend vlucht het lelieveld in”hoor ik EHM roepen, maar ik kan de slip niet strakker zetten dan verspeel ik deze krachtpatser met een lijnbreuk……..dik 15m word weggezwommen op een zware slip en de karper die ik zo graag op de kant wil krijgen zit muurvast in een lelieveld.

Diverse nieuwe scheldwoorden worden in mijn hoofd bedacht, “wachten dan mischien komt hij er vanzelf uit”, roept EHM die een paar meter verderop met het landingsnet klaarstaat.

Na 3 a 4 minuten stilte en twijfel is het geluk aan mijn kant en komt de vis inderdaad uit de wir war van planten tevoorschijn en kan ik hem naar de kant drillen, na nog 2 pogingen weg te komen heb ik alles onder controle, als ik EHM hoor zeggen dat hij de karper in het net heeft en ik de lijn kan laten vieren klinkt hij bijna net zo blij en opgelucht als ik.

De voerplek loopt blijkbaar, alle inspanningen met voeren en stek zoeken eindelijk een keer beloont, wat gaat dat vannacht worden als er in dik een uur een karper binnen is???

Na het meten (86cm nieuw EH-lengte record), wegen(19p), foto maken en netjes terugzetten volgt een highfive en zijn we klaar voor de avond en nacht.

Het vertrouwen in de stek en in onszelf ebt langzaam weg als het tegen 24.00 loopt en er op een enkele verdwaalde piep door wind geen leven meer is op de stekken.

Wind trekt wat aan, het gaat regenen en een onweersbui nadert... tijd om de tent op te zoeken.

De 2 hengels die rechtdoor ver het open water in liggen hebben van mijn kant het nut van een spijkerbed in een peuterspeelzaal..??!!!

Geen enkel vertrouwen en stel ik voor om voordat we naar binnen gaan de hengels een meter of 10 vd kant te gooien en een klein beetje bij te voeren en dan afwachten…..EHM vind het wel een plan en 5min later liggen we op nieuwe posities.

Na nog een paar pilsjes en een wijntje gaan we 01.20 slapen en het is nog steeds geruisloos.

02.30 piiieeeeeeeeppppppppp……….wat een run ik schrik me echt te pletter en EHM wiens pieper het duidelijk is staat al half buiten. Vanuit de tent zie ik de hengel krommen en de 2e karper is onderweg, lekker hoor.

Ik pak vast het net en de onthakingsmat en volg de lijn in het donker, ik zie dat de karper weer als zijn vorgaande vriend de waterplanten opzoekt om te ontsnappen. In de nacht is dit een nog groter probleem als overdag en EHM doet er ook alles aan om het tegen te gaan en met succes.

De vis word op het midden in zijn run naar de planten gestopt…..na een opluchting volgt meteen een paniek situatie als de karper echt als een ferrari op de kant afstuift, onder het net doorgaat en het grote water wil gaan zoeken….EHM slip staat nog dicht en er word zo hard getrokken dat voordat de slip open gezet kan worden de haak los schiet.

Klote maar het is niet anders”jammer maart, zeg ik maar ik weet zeker dat er nog wel een run komt”.nieuwe boillie eraan en slapen. Als we een half uur liggen worden we opgeschrikt door een “zakker”het blijkt loos alarm het is dan 03.30 en de hoop op een nieuwe karper groeit.

07.30 jaaaa…hoor daar gaat er weer een af en het is weer een vlijmscherpe run van EHD. Spring eruit en ben verbaasd als het niet mijn rechter maar mijn linker hengel voor de kant is…..dit is een beloning voor het verleggen vd hengels een uur of 7 geleden.

Ik sla aan en hij hangt er lekker aan, ik geef hem een soepele slip en denk zwem maar lekker het grote water op als je moe bent pak ik je. Als hij 4a5 keer goed getrokken heb komt hij tot mijn verbazing weer als een pijl uit een boog naar de kant ….ik haal snel in maar kan niet voorkomen dat er door 2 hengels word heen gezwommen.

Wat zijn ze sterk het gaat echt al mijn verwachting te boven en ik sta te genieten als een kind in een snoepwinkel….wat een adrenaline.
Rustig weten we de hengels uit de knoop te krijgen en EHM legt de andere 2 hengels even naast de steunen om het net te pakken en mijn 2e karper te landen.

Als we klaar zitten om een foto te maken zien we dat mijn 2e hengel richting de waterkant word getrokken, EHM kan nog net voorkomen dat mijn hengel in de plomp beland de vis die eraan zit heeft wel de lijn over de grond stuk getrokken, wat een pech uren niks en dan 2 tegelijk.

Na toch een mooie foto (70cm en 15p) gaat de vis terug en ga ik mijn andere hengel opnieuw optuigen.

EHM is stom verbaasd dat hij als hij zijn hengel terug op de steun ligt en dan ziet dat de lijn een meter of 20 naar rechts is getrokken.

Hij zit muurvast in een lelieveld en tot onze verbazing maar 1 conclussie mogelijk er zit gewoon een vis aan.

EHM weet dat er maar een oplossing is, kleren uit en de lijn handmatig los maken in het lelieveld….het is dus niet te geloven hij had dus in die 10min dat ik die andere vis had ook beet gekregen maar gewoon niet gehoord omdat de hengel heel even naast de steun lag…..weer wat geleerd.

Na een kwartier etteren in een planten veld met boom takken breekt de lijn toch en kan de karper niet gepakt worden…..weer een teleurstelling.

Rustig praten over wat er fout gaat is belangrijk het mag geen 2e keer gebeuren en als we daar druk mee bezig zijn gaat er in een keer weer een pieper af alsof er een speedboot aan vastzit. EHM slaat aan en de karper zit weer lekker vast nu niet verspelen gaat door ons beide hoofden. Wat een kracht ik merk het al met het net in mijn handen laat staan als je de hengel vast hebt.

De karper die trouwens weer op de linker hengel op open water zit……zoekt na wat rond gezwommen te hebben toch weer de kant te zoeken om het ons moeilijk te maken. Onze haren rijzen te bergen als we hem recht op een overhangende boom zien afgaan en de kans op lijnbreuk dus vergroot.

EHM doet er vervolgens alles aan dat te voorkomen, wat een gevecht weer, als de karper weer een andere richting kiest zie ik hem onder het water oppervlak en zie dat het een mooie spiegel is...’ trek binnen Maart” zeg ik als ik hem een meter voor mijn net zie maar de adrenaline bij de vis is kennelijk net zo groot als bij ons en gaat er nog een keer vandoor.

Vijf minuten later is het toch zover en EHM mag zich verblijden met een spiegel van 77cm en 24pond... lekker hoor... alle ellende weer vergeten. Laten we eerlijk zijn een top vis.

We hadden het nog over “maart als jij er een vangt is het de grootste van de sessie “dit gebeurt nl wel vaker het is een soort geluk wat je niet kan verklaren. Maar ja blij met mijn eigen vissen ben ik ook supertrots dat we met zijn tweeen aan zo een gave sessie bezig zijn geen probleem.

10.00 een paar vreemde piepen op de rechter hengel van EHM….loos alarm.

Ff opnieuw in gooien……..nog geen 5min later gebeurt het dan toch …een echte run, aanslaan en hangen. Vol vertrouwen na de laatste vis begint EHM aan zijn dril en het is weer een echte wildebras. Een collega visser die meekijkt bevestigd ook dat het een sterke vis is helemaal als ik hem onder de kant zie en concludeer dat de maat niet overdreven is.

Het is weer een spiegel en hij gaat er voor de kant zeker nog een keer of 3 vandoor onze mede visser die er nog staat zegt ook echt dit zelden te zien. Het blijkt later een “spiegeltje” van 60cm en 6 kilo. Wel een mooie vorm klein met een mooie hoge rug... toch een mooie vis.

We zouden eigenlijk een uur of 09.00 stoppen maar na deze successen toch nog ff aankijken.

11.05 word ons geduld alweer beloond.
Een run waarvan we nu al wat minder schrikken als in het begin luid op de rechter van EHM. Deze vis kiest met tegenstelling als de andere vissen meteen open water en legt een 60meter in de breedte af in een paar sec niet te geloven.

De dril verloopt vrij soepel voor ons doen... er word nog een keer een boom opgezocht maar we blijken nu alle trucs wel te kennen en EHM houd hem mooi weg bij de boom. Hij begint daarop weer als een waanzinnige lijn te nemen en weer staan we er met zijn 2en van te genieten wat een sport. De 3e karper van EHM is na een minuut of 10 erna een feit en mag er weer wezen. 74cm en 18pond zijn de maten van deze jongen; ook niet om je voor te schamen dacht ik.

We spreken af nog een uurtje aan te kijken.
Annika brengt koffie en daar zijn we wel aan toe... lekker.

En daar gebeurt het daar gaat mijn rechter hengel wat een run weer.

Ik sla aan en denk wat een afsluiting……mijn geluk word snel verstoord, een waanzinnige trekt aan mijn hengel wat een madman…..slip te strak en daar gebeurt het de lijn word echt aan gruzelementen getrokken…..alles weg, ik baal als een reiger.

Dit was het laatste te melden, we hebben ingepakt en zijn trots als apen met 7lullen met zijn tweeen naar huis gegaan.
Wat een dag ……een ding heb ik geleerd, dit soort wateren eist concentratie op je uitrusting.

Zoals je heb kunnen lezen zijn de kleinste fouten funest op water zoals dit met zulke sterke vissen, maar ja alles moet je leren het is nog nooit iemand gelukt alles in een keer perfect te doen…..al vind ik dat mede vissers dat vaak wel beweren van zichzelf.

Ik ben blij met de fouten die we gemaakt hebben dat klinkt gek maar ik denk dat we echt een stuk ervaring hebben opgedaan die we niet meer vergeten.(slip chekken).
Ik kan niet wachten op de volgende keer .

-EHD