Nabeschouwing 2008 ___ 28-12-2008 • EHT Visverslagen Index 
• Reacties (1) Reageren?

Zo proost je nog op een nieuw jaar. Je doet elkaar de beste wensen voor 2008 en je gunt iedereen een heel jaar met veel strakke lijnen aan de waterkant.
En zo, leef je alweer in de laatste dagen van december. Mijn God, wat is dit jaar snel gegaan!
Voor alle Hunters zowel op privé als op visgebied. Ik heb het gevoel dat ieder jaar sneller voorbij schiet, alsof je het met steeds meer moeite bij kunt houden.

Worden we allemaal een jaartje ouder en kunnen we binnenkort ook het verkeer op de snelweg niet meer bijbenen?
Ik weet het niet en het zal nog wel even duren voordat het zover is, maar 2008 is voor mijn gevoel als een glibberige vis door mijn handen geschoten.

En dan die laatste dagen van December; tijd van reflectie en tijd van terugblikken. Tijd voor een jaaroverzicht.

Het jaar 2008 wordt door de EdHunters gekenmerkt als een mager jaar wat visoogst betreft. Althans, gedurende het jaar hebben de Hunters dit regelmatig tegen elkaar geroepen.
Is er dan helemaal niets gebeurd op visgebied in 2008? Dat zou te kort door de bocht zijn. Er is wel degelijk het één en ander gebeurd, maar niet zoveel als we eigenlijk hadden gewild.
Maar ja, als HADDEN geweest is, is HEBBEN te laat. En voor het ondernemen van meer vis initiatieven, resten ons nu eigenlijk slechts goede voornemens voor 2009.

Toch is er, zoals ik al zei, nog wel het één en ander gebeurd. Laten we terugblikken:

Januari mag de EdHunter geschiedenis ingaan als de magerste maand van visactiviteit sinds de oprichting van ons HengelBroederschap. EHT trotseert half januari samen met GHPeet de kou en regen om een snoekje te proberen te pakken op de Haarlemmerringvaart. Echter, de poging in het bootje wierp geen vruchten af. Verder is het in de eerste maand stil gebleven.

Februari was traditioneel de maand om de jaarlijkse EH vergadering te beleggen. Dit is de bijeenkomst waarbij door alle Hunters de EdHuntersessies voor de maanden april t/m september worden vastgelegd.
Speerpunten voor 2008 werden: anders dan gebruikelijk vissen en minder weekendsessies met tentovernachtingen. In beiden zijn we geslaagd, maar of dit ook allemaal even succesvol verliep?
Bijna alle geplande weekendsessies werden door onwijs slecht weer voortijdig opgebroken. Een schamel jaar dus wat de sessies betreffen.
Half februari wordt er ook een ochtendje aan brakvissen gedaan. Nee, niet op brak water, maar omdat we allemaal onwijs brak waren van een supergezellig feestje dat de Peuteraar had georganiseerd, ter gelegenheid van het eerste lustrum van zijn website www.peuteraar.nl. Errug gezellig.
In de laatste week pakt EHD zijn eerste dag in een bootje met collega en vriend Dennis. Iets wat hij door het jaar heen nog wel een paar keer zal doen. Dennis is een doorgewinterde allroundvisser en hiermee bedoelen we allround op ALLE diverse takken die de hengelsport rijk is. Naast een hele toffe gozer om mee op een boot te zitten, kan je dus ook nog eens ontiegelijk veel van hem leren. Zeker geen slecht gezelschap dus.

Op de valreep van die dag laat Dennis aan EHD nog even zien hoe je een vette snoek vangt.

In maart wordt er een paar keer door de Hunters gestruind. Niet langer op snoek want het seizoen is gesloten maar met heel klein kunstaas op dikke baars. Fatsoenlijke formaten worden niet gevangen. Maart staat me verder nog bij vanwege de vele stormachtige ochtenden (altijd als wij net hadden afgesproken om te gaan vissen!) en de 3 gelukkigen die van EHD na zijn trip naar Duitsland een Hardrock T-shirt kregen; geheel in camo stijl. Hij was niet vergeten dat we hierover hadden lopen zeuren op het feestje van de Peuteraar.
GHPeet lanceert een idee om een EdHunter versus guEsdHunter battle te organiseren en dit wordt door beide kampen (de Hunters en de gasten) onmiddellijk bloedserieus opgepakt.

Negen april hadden we de eerste voorbespreking met de guEsdHunters aangaande de GH vs EH battle. Dit vond plaats (hoe kan het ook anders?) in de Karpershoek. Over en weer werden bedreigingen en intimidaties uitgewisseld en na zware discussies konden eindelijk de spelregels (vijf minuten voor sluitingstijd) geformaliseerd worden.
Het overgrote deel van de maand stond onze site in het teken van deze Battle en werden introducties van de deelnemers en uitleg van de regels voor uit de doeken gedaan. Uiteraard werden ook hier over en weer keiharde woorden gesproken, zoals je die ook vaak voor een Mega Worstelwedstrijd hoort.
Dan is het op de 25e eindelijk zo ver: De EH vs. GH battle zal worden gestreden!
Na een dag is het resultaat bekend. De Hunters hebben lik op stuk gekregen. Dik lik op stuk! Met twee tegen nul moeten de Hunters de wisseltrofee aan de GuEsdHunters overhandigen. We spreken met elkaar af dat in 2009 de trofee het hele jaar op de schoorstenen van de EdHunters zal prijken. Dus, revanche volgend jaar!

Na het sluiten van de wedstrijd giert er voor de derde keer een hengel vandoor. EHR mag de vis drillen en pakt tot zijn grote vreugde een spiegelkarper. Zijn allereerste ooit! Mooi moment.

In mei reizen we de tiende in het holst van de nacht af naar Lac Fays in Frankrijk. Tijd voor revanche op een water waar we vorig jaar nog een vistrip hebben gehad die als centrale thema: BLANK, had. Niet alleen werd er niets gevangen maar ook hadden we vier dagen onafgebroken regen. Tijd voor een goedmakertje dus. En dit jaar met zijn vieren in plaats van drie.

Dennis de Knollenrammer had ons nog een fors aantal tips gegeven en vol goede moed staken we van wal. Na de eerste nacht een mooie spiegel te hebben geland, bleef het, op een bijvangst van een prachtige snoek, weer stil op de piepers. Teleurstellend dus, maar wel prachtig weer gehad.

Twaalf juni was voor de tweede keer dit jaar een mijlpaal in de viscarrière van EHR. Hij wist op deze mooie dag zijn PR snoek te zetten op een dikke 75 centimeter.

Uiteraard hebben we op 5 juni de guEsdHunters nog een keer uitgenodigd in de Karpershoek om ze te huldigen met hun overwinning van de Battle. Alle GH’s krijgen een stenen bierkruik met hierop een prachtig EHvsGH battle logo als herinnering aan de zoete overwinning.

Dan is het op 5 juli tijd voor EHT om een PR te verbrijzelen.
Samen met Rolo en Dré vertrek ik op een zaterdagochtend naar Vlaardingen om de prachtige hengelsportzaak van Wout van Leeuwen met een bezoek te vereren.
Voor de deur bij WvL demonstreert Rolo zijn zojuist gelanceerde lijn in de HotConcept reeks, de HotChubby, aan een stel zeer geïnteresseerde medehengelaars als ik plots een korte, felle beuk krijg op de TimberTiger (ook van HotConcept) waar ik dan mee vis.
Aan de TT hangt een dikke baars; een hele dikke zal blijken wanneer hij eenmaal uit het nat is gelicht. Apetrots kan EHT vanaf dat moment vertellen dat zijn PR baars is gezet op 39 cm.


Een paar dagen later pakt GHPeet tijdens een karpersessie in de Polder met EHT ook een PR. Hij drilt in een ongelofelijk noodweer (storm, regen en... bliksem!) een mooie schub van 18 pond het net in. Het noodweer is dusdanig dat ik niet eens een scherpe foto kan maken.

Twee dagen later leren GHPeet en ik hoe we een diepgehaakte snoek via de kieuw moeten onthaken. Ook iets dat we voorheen nog niet hadden hoeven te doen. Het hagelnieuwe bootje van GHPeet, waarin we deze les moesten leren zou dit jaar nog een paar keer het middelpunt zijn van lekker trollen in de Polder en zo nu en dan ook nog eens leuk vangen.
Negentien juli is voor 2008 weer een gedenkwaardig dag, omdat er dan eindelijk een EdHunter na 3 maanden weer een Nederlandse karper in zijn handen mocht houden.
Eind juli ga ik samen met EHE nog even lekker een avondje bijpraten aan een Amsterdamse gracht terwijl we ondertussen ook nog een paar palingen weten te klatsen. Vanaf 1/1/2009 moeten deze jongens verplicht worden terug gezet, maar wij waren in juli hiermee alvast begonnen.
En dan is juli natuurlijk ook de maand dat EHD 4 weken in Scandinavië heeft rondgereisd. Business and Pleasure op deze vakantie. Pleasure omdat hij natuurlijk met zijn vrouw lekker op vakantie was met de camper; Business omdat er tussen de bedrijven door ook gevist moest worden. Veel en hard. Wederom treft EHD Dennis regelmatig aan de waterkant in Noorwegen en Zweden. Wederom is Dennis ook hier allrounder. PR voor EHD wordt in deze vakantie meerdere malen gezet door allerhande vissen die hij nog nooit in zijn leven heeft gevangen. Bij terugkomst worden de overige Hunters zo enthousiast over de verhalen van Kabeljauw, Pollak en Schelvis, dat we besluiten om voor 2009 de EdHunter trip naar Noorwegen te gaan maken in plaats van Frankrijk.

Augustus was een maand met een groot dieptepunt en een hoogtepunt.
De elfde was ik het zo zat dat ik keer op keer zonder vislucht aan mijn handen thuis kwam (naast het feit dat negen van de tien sessies de Hunters letterlijk door het Noodweer werden weggejaagd) dat ik spreekwoordelijk mijn uitrusting aan de wilgen heb gehangen. Ik besloot om geen EH kleding meer te dragen totdat ik weer fatsoenlijk had gevangen.
Het was voor mijn gevoel een donkere tijd.
En dan, opeens, geheel onverwacht heb je zo’n dag! Zo’n dag waarover je alleen maar leest in andermans visverhalen.

De 24e bleek voor EHD en mij zo’n dag te worden waarover wij tot nog toe alleen hadden gelezen. Een bootje van Schwegler was het toneel van een dag snoeken en snoekbaarzen onthaken. Maar liefst acht stuks (6 snoeken en 2 snoekbaarzen) wisten we in de boot te krijgen die dag! En, mijn eerste (en later ook nog tweede!) snoekbaars ooit! PR snoekbaars voor mij werd gezet op 61 cm (en met wat voor een haaktechniek?). De dag wordt echter magistraal afgesloten wanneer EHD einde middag een bloedstollende dril heeft met ruim negentig centimeter snoek. Met gevaar voor eigen leven heeft EHD meerdere keren de lijn om dukdalven weg moeten halen, waar de snoek steeds weer tussendoor zwom. Prachtig einde, van een werelddag.

In oktober pakken we naast wat baarzen en ondermaatse snoeken eigenlijk de hele maand geen noemenswaardige vis. We hebben voor 2008 het karpervissen eigenlijk al een beetje opgegeven en willen onze wonden likken met het vangen van wat getande schubbejakken. Ook hier zit echter een beetje de klad in. Lichtpuntje is de HotConcept Demo dag, waar de Hunters en GHP samen met dertien van de zestien Tombola prijzen zijn weg gelopen. Geluk in het spel, ongeluk in de visliefde.

Op de eerste dag van November wordt ik gebeld door Dennis de Knollenrammer.
Hij heeft weer ‘een mooi snoekje’ gevangen. Als Dennis dat zegt, weet ik dat er altijd wel wat aan zit te komen, dus ik vraag hem onmiddellijk om een foto. Mijn bek valt van verbazing open, wanneer ik Dennis op de foto zie zitten, met een reuzesnoek van 1.18m in zijn kladden.
Wat een klapper! Ze bestaan dus nog steeds.

Verder wordt er door de Hunters veel gerepeteerd voor 30 november; de Roofviswedstrijd van de Peuteraar. EHD klatst op één van zijn repetities nog een dikke snoek.
Op de wedstrijd zelf vingen we echter beduidend minder. Nul om concreet te zijn. Wat wederom erg meehielp was het ‘mooie weer’. Vanaf een uur of elf hebben we voor de rest van de dag regen, natte sneeuw en een ferme bries gehad. De dag zelf was als vertrouwd, top georganiseerd en de gastvrijheid van Ruud en Annie Schwegler was (ook als vertrouwd) weer hartverwarmend.
Tevens was de Roofviswedstrijd het moment om (na de prijsuitreiking) een prachtig nieuw initiatief officieel te lanceren, de stichting Peuterfonds. Een stichting die zich gaat inzetten om een hengelsportevenementen voor zieke en gehandicapte kinderen mogelijk te maken.
Ongetwijfeld weten jullie hier allemaal al het fijne van. Zo niet? Schaam je en kijk onmiddellijk even op www.peuterfonds.nl en kom tot de ontdekking dat jij ook iets voor deze kinderen kunt betekenen!


En dan zitten we alweer in de laatste maand van het jaar. Half december besloot ik om even een paar uurtjes de sloten bij mij onveilig te maken. Geen gekke dingen, gewoon effe een uurtje werpen. Die twee uurtjes leverden me dus mooi vier leuke snoeken op. PR aantal snoek op scherp gezet! En... uiteraard geen camera bij me, want ik ging toch gewoon effe gooien? Die fout maak ik dus niet meer.

Gelukkig heb ik de dag na Kerst nog een dagje trollen met Ben in het vooruitzicht. Toen ik ’s morgens de bittere kou instapte met dik ijs op het water durfde ik niet te vermoeden dat dit de allerbeste visdag van 2008 voor mij zou worden. Met 2 boten wisten we maar liefst 26 snoeken te verschalken! Tien snoeken in de boot waar Ben en ik de ijsschotsen als een ware Titanic mee trotseerden. Mijn PR aantallen snoek werd op de valreep nog even op scherp gezet. Volgend jaar heb ik pas weer een PR aantallen als ik er meer dan vijf in één sessie vang.

En ook een mooi allegaartje van formaten; de twee toppers zaten op 88cm resp. 94 cm. Ben toppie! Je was een ware gastheer!

Algemene indruk van 2008? Een jaar waarin we ondanks veel tegenslag toch nog een aantal PR’s opnieuw op scherp hebben mogen zetten. We hadden er echter wel meer uit kunnen halen. Dit jaar is niet het meest efficiënt ingericht geweest. Dat kan anders!

Toch even vooruitblikken op 2009:

- In januari staat een nieuwjaarssessie gepland samen met de GuEsdHunters. Een goed begin is het halve werk
- Ongetwijfeld komt er in februari een EH vergadering aan (hoewel het aantal deelnemers ieder jaar lijkt te slinken, blijven we de vergadering stug voortzetten)
- Noorwegen staat op het program in juni (een vakantie waarop de uitdrukking: “KRIJG EEN WIJTING!” een positieve lading zal hebben)
- Meer op snoek en natuurlijk ook meer op karper

Voor nu wens ik iedereen een geweldig nieuw jaar en vele momenten met snaarstrakke lijnen!
Pluk de dag en haak de vis!

Groeten EHT