De karper Ramadan is ten einde! ___ 19-07-2008 • EHT Visverslagen Index 
• Alle sessie-foto's (1) • Reacties (4) Reageren?

Het is vrijdagavond en ik zit met mijn vrouw in Heemstede bij Southern Cross.
Een Australisch restaurant waar je geweldig kunt eten. Een echte aanrader waar culinair specialist EHD enkele maanden geleden mee kwam aanzetten.


Voordat we de kaart hebben, gilt mijn mobiele telefoon genadeloos een Jordanese knaller door de tent.
GHPeet belt om te zeggen dat hij morgenochtend even wil hengelen; op karper.
Als ik hem het antwoord hoor geven op de vraag ‘hoe laat?’, trek ik wit om mijn neus weg.
‘Dageraad.’, was het antwoord.
Ach wat, ik had toch al afgesproken dat ik naar huis zou rijden vanavond, dus de volgende ochtend om kwart over vier opstaan kan er ook nog wel bij.
Maar eerst even ontzettend genieten van al dat lekkers dat die kokkies kunnen maken in Southern Cross. (www.southern-cross.nl )

Zaterdagochtend tien voor vijf, mijn hengelspullen staan buiten te wachten op de lift die hen en mij wordt gegeven door GHPeet. Ik rook een sigaret in de voortuin en als de Mondeo van GHPeet stilletjes de straat in is gereden, stap ik met weinig woorden in. Ik ben er niet graag om vijf uur ’s morgens.
Dan ook nog eens regen als we de spullen naar de stek moeten lopen. Gadverdamme!
In de stromende regen tuigen we op. Omdat dynamite sticks meteen oplossen in dit kloteweer, besluit ik deze ochtend van mijn nieuw hervonden geloof af te stappen en zonder voersticks in te gooien. Op de eigen kant een mouth snagger met de ‘vierkante’ hennepboilie van ome Martin en op de overkant een loei van een monsterkrab popup met hieronder een gewone monsterkrab boilie. Beetje bijvoeren en klaar is Edje.
Snel onder de plu met een geurige kop koffie.
Terwijl GHPeet en ik een beetje bijkletsen, piept de verklikker onder de hengel op de overkant een paar keer. Als ik de hengel uit de steun pak, voel ik geen weerstand en besluit daarom hem nog even te laten liggen.

Na een kwartier bevalt het me niet langer en haal ik in. Opvallend is dat het aas bij het inhalen een meter of twintig verder naar links dan waar ik heb ingegooid, vandaan moet komen. Toch een aanbeet gehad? Dit zou dan de derde keer zijn dat ik een vis verspeel op die stek.
Ik controleer mijn rig en aas en gooi weer in.
Ondertussen regent het zo af en toe... tussen de stortbuien door wel te verstaan.
Ook de wind helpt mee om het ons naar de zin te maken aan de waterkant. Genadeloos gooit zij liters regenwater onder onze pluutjes door, zodat we in ieder geval gestructureerd drijfnat blijven.
Rond kwart voor negen hebben we een eerste moment zonder regen. Tijd om onder de paraplu vandaan te komen en even de benen te strekken.
Dan gaat om een uur of negen zonder enige vooraankondiging mijn hengel met de monsterkrab popup er opeens vandoor. Ik sla aan en voel onmiddellijk weerstand. Bingo! Hangen!
Na maanden van een soort van karpervasten, heb ik eindelijk weer een fatsoenlijke dril te pakken! Het klinkt misschien stom, maar ik ben nu al gelukkig. Wat voor formaat of gewicht er ook aan de haak hangt!
Alsof het een scène uit een film betreft, breekt de zon ook nog door en verwarmt mijn verkleumde gezicht met de kamerbrede glimlach.

Rustig dril ik de vis af en als GHPeet hem schept, kan ik een rauwe “YES!” niet onderdrukken.
Hoewel de vis ‘slechts’ 73 centimeter en 12 pond brengt, is hij meer dan welkom. Voor mij is deze rakkert het signaal dat mijn karper ramadan ten einde is.
Ik bekijk de slanke vis nog een keer aandachtig. Was bijna vergeten hoe een karper er van dichtbij uitzag. En... was bijna vergeten wat een vreselijk mooie beesten het eigenlijk zijn.
Dan wordt het tijd om de vis weer lekker te laten zwemmen. Als we hem loslaten, maakt hij ons even aan het schrikken door bewegingloos op zijn zij te blijven drijven. Dan slaat hij met zijn staart en zwemt rustig de diepere wateren tegemoet.

De EdHunters hebben weer eens geklatst en dat voelt goed!

Nu weer op naar het ambachtelijk joekelen der karper en wellicht dit jaar ook nog eens onvervalst KNEITEREN!
Ik heb er weer zin an!

-EHT