Lac de la Liez 2004 (online verslag) ___ 19-06-2004 EHT Visverslagen Index 
Reageren?

Aanstaande woensdag is het zover. Dan gaan Annika, Aram en ik (EHM) vissen op een mooi en groot Frans meer: Lac de la Liez, gelegen op een steenworp afstand van Langrès, in het noordoosten van Frankrijk. Hier kun je per dag lezen wat er precies is gebeurd, maar eerst nog even kort wat info mbt het water.

Lac de la Liez (278 ha) ligt in departement 52, Haute Marne, zo'n 650km rijden vanaf Amsterdam en is de grootste van de vier stuwmeren in de omgeving van Langrès. De anderen meren zijn La Vingeanne (199 ha), La Mouche (96 ha) en Charmes (197 ha).Het karperbestand schijnt goed te wezen op de vier meren en vooral Charmes is berucht om zijn grote karpers. Wat ik weet van Liez is dat een heleboel mooie karpers daar hun rondjes zwemmen, maar dat twee exemplaren vaak een speciale vermelding krijgen: 'Le Premier', een hele mooie spiegel van rond de 20kg en de topper: 'Cannelle', een leder van tegen de 30kg ( ). Het is overigens niet ons doel om een van deze vissen te vangen. Wij gaan gewoon lekker vissen. Ik zit daar met mijn vrouw en een van mijn beste vrienden een paar dagen aan een schitterend meer en wat komt dat komt, of niet. Niet dat wij er niet voor gaan, maar onze vakantie is niet verpest als we geen 20kg vis vangen.

bekijk de regelgeving
bekijk het weer op Liez

ONLINE VERSLAG DOOR EHT EN EHM

Zaterdag 17 juni
Eigenlijk kan er niet echt van en zaterdagsessie gesproken worden, gezien de EdHunters op de zaterdagmorgen al de spullen aan het inpakken waren om af te reizen naar het zuidelijke deel van Nederland. Hier wordt namelijk de rest van de vakantie doorgebracht. Gedurende de nacht nog wel een keer het bed uit voor een fluitende hengel (zou he op het laatste moment dan toch????). Echter, toen de lijn was ingehaald, toverde het donkere water niet meer dan een uit zijn krachten gegroeide voorn die de receptuur van de boilies van EHM niet had kunnen weerstaan. Het is overduidelijk dat de voorns in Frankrijk een stuk agressiever op het grote aas springen dan dat we in Nederland gewend zijn.
Helaas, helaas... geen karpers uit Frankrijk op de scorelijst kunnen zetten (om maar te zwijgen van het landen van toppers als: Le Premier en Canelle), maar in de paar dagen aan de Franse waterkant wel veel geleerd en gelachen (de EdHunter way!). Het is zeker dat het karpervissen op Franse wateren een andere aanpak vraagt dan hier in Nederland en deze verkenningstocht heeft een hoop waardevolle informatie opgeleverd. De EdHunter verkenners gaan na drie slopende dagen (en nachten) nog even bijkomen op een idyllisch plekje in Limburg en kunnen zich daarna weer storten op de Nederlandse wateren. Bedankt voor jullie interesse en blijf regelmatig terugkomen naar de site om op de hoogte te blijven van de Nederlandse successen!

Ook de voorn is opgenomen in de familie van de karperachtigen (Wat een familie!). Franse naam: Gardon. "Gardonnez moi, je veux un carpe!!"

Vrijdag 16 juni
Vandaag qua weer een hele mooie dag gehad. Gedurende de dag hebben de Hunters, geholpen door de wind op de kant, 4 maal een Zeelt uit de donkere wateren van Lac de la Liez getrokken. De laatste bijter had een dusdanig formaat dat hij bijna voor karper door had kunnen gaan. Maar, hoe graag hij dit wellicht ook gewild had, ook deze grote zeelt kwam niet door het kritische karperoog van de "EdHunter-ballotage commissie". Het weer is top aan het franse Lac, echter het echte karper alarm blijft vooralsnog stil. Wellicht dat de Franse avond deze keer meer soelaas biedt. Morgen meer over de verwachtingsvolle zaterdag sessie...

ps. Weetje van de dag: Wisten jullie dat de zeelt vroeger in Nederland een vis was die regelmatig gevangen werd, maar tegenwoordig steeds minder vaak aan de hengel van de serieuze visser prijkt? Deze vis is familie van de karperachtigen en kenmerkt zich door het leveren van een bijzonder gevecht (ondanks zijn omvang). De zeelt staat bij de betere visser bekend als een sterke sportvis. (franse naam: Tanch)

Donderdag 17 juni
Vanacht ondanks een dodelijke vermoeidheid van de lange reisdag, genadeloos 3 keer uit onze bedden gepiept. Met veel hoop de lijnen binnen gehaald, maar helaas, buiten 3 maal een dikke brasem, geen karpers op het aas gedoken. In de ochtend een relaxed ontbijt bij een aangenaam zonnetje. De rest van de dag ook zonnig weer gehad.

De karperhengels zwegen deze eerste dag in alle talen (dus ook in het Frans) en om de tijd toch plezierig in te vullen besloten de verkennende EdHunters naast de vertrouwde karperhengels hun geluk te beproeven met korfvissen. Dit bracht meer succes want gedurende de dag brachten de Hunters tientallen brasems en voorns boven de waterspiegel. Echter, de creme de la creme voor iedere EdHunter bleef op deze donderdag nog verstopt onder het wateroppervlak; karpers zijn op deze eerste dag nog niet geland. Wellicht dat deze nacht bruut onderbroken wordt door het piepen van een hengel die wel de eerste Franse karper in zicht brengt...

Woensdag 16 juni
Een reisdag waarop een hoop tegenzat gehad, althans, wanneer je heel België moet doorkruizen met een gemiddelde snelheid van 70km per uur, dan mag je wel van tegenslag praten. Mede hierdoor pas om kwart over elf 's avonds de eerste hengels in het water en tot overmaat van ramp deed het gasstel het ook niet, dus met een droge boterham naar bed en wachten op de eerste grote karper uit het, voor de EdHunters nog onverkende Lac de la Liez.

Dinsdag 15 juni
Morgenochtend vroeg begint ons avontuur! De boilies zijn gerold, de boodschappen gedaan en mijn griep zit duidelijk in de afbouwfase. Wat willen we nog meer? Nou, eigenlijk willen we dat Oranje vanavond nog 'even' van de Duitsers wint... Dat zou pas een schitterend begin van onze vakantie zijn! Dromen zijn bedrog, maar...loose your dreams and you will loose your mind (Mick Jagger, Ruby Tuesday).

Vanaf morgen zal Ed Hunter Tom (EHT) de draad oppakken van dit verslag en jullie iedere dag op de hoogte houden van de gebeurtenissen op Liez (die ik aan hem zal doorbellen vanaf de waterkant). Een online sessie dus. Vissen jullie mee?

Maandag 14 juni
Vandaag hebben Annika en ik de laatste boodschappen gedaan voor de vakantie. Aram kon helaas niet komen en dus heb ik in mijn eentje nog maar 1,5kg boilies gerold. De teller is uiteindelijk blijven steken op een kleine 15kg totaal. Dat is minder dan ik in gedachten had, maar goed, als we die er allemaal doorheen vissen dan hoor je mij niet klagen. Hier is trouwens het recept van onze Frankrijk-boilie:

tarwe griesmeel 200 gram, sojameel volvet 200 gram, polenta 100 gram, vismeel 200 gram, maizena 200 gram, vitaminealo 100 gram, ossenstaartsoep 200 gram, druivensuiker 100 gram, gebroken lijnzaad 50 gram, 10 eieren (500 gram)

Als flavour gebruikten wij 'basis krachtbouillon van rundvlees' (15ml).

Als je de hoeveelheden aanhoud die hierboven staan vermeld dan kom je uit op anderhalf à twee kilo boilies per keer. Als ik meer wil maken dan herhaal ik gewoon weer hetzelfde ritueel. Prijs per kilo boilies: twee euro vijftig.

Tip: de ossenstaartsoep is erg belangrijk, maar ook een erg duur ingredient. Om kosten te besparen kun je ook 100 gram gebruiken (gewoon 1 zakje).

Zondag 13 juni
Sinds afgelopen dinsdag ben ik al grieperig en het is de laatste dagen niet beter geworden. Als dat maar goed gaat. Vandaag toch nog eventjes 1,5kg boilies gerold en 's avonds genoten van Frankrijk-Engeland.

Vrijdag 11 juni
De trip is nog vijf dagen weg, maar er is toch al een hoop te doen. De kost gaat voor de baat uit zullen we maar zeggen, want vandaag was het boilie-rol-dag. Aram stond om 2 uur 's middags op de stoep met tassen vol met ingredienten: griesmeel, sojabloem, eieren, etc, etc. De teller bleef uiteindelijk steken op 11,5kg vismeelknikkers en er moet zeker nog een paar kilo bij. Wordt vervolgd...